Annons

Elever vill dansa - inte blåsa

Kulturskolan har aldrig haft så många elever som nu. Samtidigt är intresset för blåsinstrument så lågt att skolan vill storsatsa för att traditionen inte ska dö ut i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2012

Kulturskolan har rekordmånga elever, 800 stycken. En ökning med hundra elever på fem år. Nu hoppas man på en utbyggnad.

– Annars är det stopp. Då kan vi inte växa mer, säger rektor Michael Nordberg.

Annons

Det är framförallt det stora intresset för dans som har fått skolan att växa. Många unga trelleborgare vill också spela gitarr.

Men Michael Nordberg är ändå inte nöjd. För även om dans och gitarr drar mycket folk så finns det andra instrument som det blir allt svårare att rekrytera elever till – blåsinstrumenten.

– Detta är inget lokalt problem utan något som märks över hela landet. Det blir svårare för musikhögskolorna att locka blåselever, säger han.

Sedan några år tillbaka har man satsat på att försöka få elever intresserade av blåsinstrument. Varje höst åker personalen ut till alla grundskolorna för att visa upp skolans verksamhet. Då har man tryckt lite extra på dessa instrument. Det ska man fortsätta med.

I Västra Alstads skola har man satsat extra på detta. I samarbete med Kulturskolan har en orkester startats som spelar varje vecka under lektionstid. Där ingår många blåsinstrument och projektet har blivit lyckat.

– Många av eleverna där har sedan blivit elever hos oss. Vi vill kunna behålla vår bredd på skolan. Det anser vi är skolans styrka, säger Michael Nordberg.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons