Elever trivs som fiskar i vattnet

Anderslövs skolas klass fem är en ovanligt simkunnig klass. Samtliga elever klarade i går Vattenprovet som mäter simfärdighet. Målet med provet är att inventera hur stor simkunnigheten är i kommunens femteklasser.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2006
Erik Nilsson ger sig i väg för att simma de 200 meter som Vattenprovet utgör. Bild: Tomas Nyberg
Erik Nilsson ger sig i väg för att simma de 200 meter som Vattenprovet utgör. Bild: Tomas NybergFoto: 
Axel Svensson utförde ryggsimmet med ryggcrawl.
Axel Svensson utförde ryggsimmet med ryggcrawl.Foto: 
Belöningen när provet var avklarat var Vattenprovsmärket, diplom och en t-shirt. Här får Moa Assarsson ta emot märket från Sven-Bertil Matsson.
Belöningen när provet var avklarat var Vattenprovsmärket, diplom och en t-shirt. Här får Moa Assarsson ta emot märket från Sven-Bertil Matsson.Foto: 

Klass fem på Anderslövs skola sitter på kakelavsatserna i Badhuset. Framför dem står Sven-Bertil Matsson från Trelleborgs Simsällskap och instruerar.

– Är det så att man inte klarar det här har man ända till sommaren på sig. Man får ett märke, ett diplom och en t-shirt.

– Jaaa!

Och sen ställer eleverna upp bakom simpallarna och slänger sig skrattande ned i vattnet med varierade stilar. Magplask, regelrätta dykningar och ljushopp. Man skulle kunna tro att eleverna har simhud mellan tårna, samtliga elever klarar nämligen provet.

Vattenprovet är ett landsomfattande projekt som ska öka simkunnigheten bland landets barn. Med simkunnighet menas att barnen ska kunna hoppa ned i vattnet så att huvudet hamnar under ytan och sedan simma 200 meter i en följd varav 50 meter med ryggsim.

– Det var ganska lätt och kul, säger Jennifer Andersson och Frida Karlsson som precis kommit upp ur vattnet.

Deras diplom kommer att hamna hemma på väggen.

– Jag tycker att det är en medborgerlig rättighet att kunna simma. Och det är en billig livförsäkring, säger Sven-Bertil Matsson. Målen om simkunnighet finns i skolplanen men sen är det upp till varje rektorsområde att uppnå målen.

– De som inte klarar det måste få stödundervisning, säger Sven-Bertil Matsson.

Under två veckor ska samtliga femteklassare i Trelleborgs kommun göra provet.

För eleverna från Anderslövs skola väntar den kanske största belöningen. Fritt bad!

Paul Torstensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.