Annons

Elever tävlar i att stoppa rattfylla

Allvar blandades med humor i går på Söderslättsgymnasiet i tävlingen Death Trip. Fyra klasser visade varierande idéer om hur man ska stoppa rattfylla.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2006
Mia Lundström, Ricky Karlsson, Didi Duratovic och Amanda Frid på omvårdnadsprorammet på Söderslättsgymnasiet var med och tävlade i Death Trip. Bild: Tomas Nyberg
Mia Lundström, Ricky Karlsson, Didi Duratovic och Amanda Frid på omvårdnadsprorammet på Söderslättsgymnasiet var med och tävlade i Death Trip. Bild: Tomas NybergFoto: 

Lokalfinalen i Death Trip avgjordes i går eftermiddag då en klass på barn- och fritidsprogrammet tog hem segern. Men enligt juryn höll alla fyra bidragen från eleverna hög klass.

Tävlingen Death Trip är en rikstäckande tävling för gymnasieungdomar som arrangeras av Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF. Årets tävlingen drogs i gång i oktober och sedan dess har fyra klasser på Söderslättsgymnasiet smidit planer inför finalen i går.

Annons

Klassernas bidrag ska påverka andra ungdomar till att varken åka med någon som druckit alkohol eller köra själv. Och berörde gjorde eleverna. Ann-Margret Svensson från MHF var, efter visningen i Söderslättsgymnasiets aula, rörd till tårar.

– Det var mycket svårt att välja mellan de olika bidragen men vi var till slut tvungna att komma fram till ett beslut, berättar hon när hon och de andra jurymedlemmarna kommit överens.

– Det har varit jättekul, fast man är trött nu i slutet, säger Amanda Frid som tävlat med sin klass från omvårdnadsprogrammet.

Amanda Frid och hennes klass valde att hålla en allvarlig framtoning på sitt bidrag med svarta kläder, gravljus och ett bildspel. Men utbudet var allt från posters, sketcher eller hela filmer.

– Rattfylla är ju faktiskt död. Vi tror att man når fram bättre med budskapet om man är allvarlig, säger Didi Duratovic.

Tävlingen death trip är en uppföljning på Vägverkets kampanj, Don't drink and drive, som synts i Trelleborg i veckan. Barn- och fritidsprogrmmet som producerat en film fick i går gå vidare till regionsfinal. Tvåorna, där ibland omvårdnadsprogrammet fick 1 500 kronor till klasskassan.

– Har vi fått en människa där inne i aulan att tänka efter och inte köra rattfull så är vi nöjda, säger Didi Duratovic på omvårdnadsprogrammet.

Regionsfinalen är i april i Malmö. Vinnarna i Malmö får 10 000 kronor och går vidare till riksfinal i Stockholm. Där ligger 40 000 i prispotten.

Ann Ekstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons