Annons

Elever stödjer sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna fick 10,6 procent av rösterna i skolvalet på Söderslättsgymnasiet (inklusive vårdgymnasiet). Endast socialdemokraterna (29,8 procent) och moderaterna (27,7 procent) fick starkare stöd. Det visar siffror som publicerades på Aftonbladet.se
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2002

i måndags Valdeltagandet på skolan (43 procent) var högre än riksgenomsnittet (34). Rektor Lars-Åke Ståhl är förvånad över resultatet. Han säger sig inte ha någon förklaring till Sverigedemokraternas framgång. - Kanske har det att göra med de tekniska problem valet drabbades av. Men det är bara ren spekulation, säger han. Lars-Åke Ståhl tror inte att resultatet är ett symptom på ett djupare problem, utan ser det som en enskild olycklig händelse. Därför, menar han, är det inte aktuellt med några särskilda åtgärder från skolans sida, utöver den demokratiundervisning som redan nu bedrivs. - Vårt arbete med sprida demokratiska värderingar styrs av läroplanen och påverkas inte av tillfälliga politiska trender. Att det inte skett någon marknadsföring från Sverigedemokraterna på skolan säger sig Lars-Åke Ståhl vara relativt säker på. - Vi har gjort en undersökning och kommit fram till att det inte delats ut några flygblad eller annat propagandamaterial. Men vilken påverkan de utsatts för utanför skolan har jag naturligtvis ingen aning om. Även Leif Ekblad, samhällskunskapslärare på Söderslättsgymnasiet, är förvånad. - Jag tycker inte siffran alls representerar de diskussioner som förts i klassrummen. Vi har bland annat pratat mycket om händelserna i Frankrike, och jag har inte märkt av några sådana tendenser. Inte heller han har något svar på varför siffran är så mycket högre än riksresultatet (3,8 procent) just på Söderslättsgymnasiet. Men han spekulerar att det kan ha att göra med att Trelleborg traditionellt är en arbetarstad, med låg generell utbildningsnivå och hög andel invandrare. Av Skåne läns 45 gymnasieskolor är det endast tre där Sverigedemokraterna fått bättre resultat; Wendeskolan i Kristianstad (12 procent), Rönnowska skolan i Helsingborg (11,9) och Svalöfs gymnasium i Svalöv (10,7). Antalet elever på Söderslättsgymnasiet var i april 1535. Skolvalet för gymnasieelever, Ungt val 2002, arrangerades av Aftonbladet, Skolverket och Ungdomsstyrelsen. Valet drabbades av tekniska problem som gjorde att en del av rösterna inte registrerades.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons