Annons

Elever skapar nya ikoner på Ebbehallen

Ebbehallen kommer inte att vara sig lik den kommande månaden. Axel Ebbes statyer samsas om utrymmet - eller kämpar om, beroende på hur man ser det - med verk av estetelever från Östra Grevie Folkhögskola.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2002

Alla estetelever, strax över 100 stycken, är med och ställer ut. För första gången inkluderas verk från sex av skolans linjer: måleri, grafik, glas & keramik, textil, grafisk design och den nya fotolinjen. BILD: CLAES NYBERG Temat är ikoner, och det har eleverna fått tolka precis som de velat. Traditionellt, som i det ryska ikonmåleriet, popkonstinspirerat som bilderna av Marilyn Monroe eller humoristiskt, som i den bild av nötboskap som kort och gott kallas "i kon". Resultatet är mångfacetterat, klurigt och spännande. - Ordet ikon används mycket idag, berättar Jeanette Lindstedt, huvudlärare för estetlinjen. Dels finns det ett tv-program som heter så, dels används det i datorvärlden. Begreppet spänner över en tidsperiod som är hur lång som helst. Axel Ebbes konsthall blev en nödlösning, eftersom Trelleborgs museum renoveras. - Nu ingår elevernas verk i ett slags dialog med Axel Ebbes, och det är hur skoj som helst, tycker Jeanette Lindstedt. Invigningen på onsdag klockan 19 blir den första som Jörgen Flinik förrättar i egenskap av Trelleborgs nye kulturchef. Sedan visas utställningen "Ikon" fram till 20 maj.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons