Elever ska vara med och påverka

Nu ska eleverna på särskolan i Trelleborg få mer att säga till om. Efter kritik från Skolinspektionen ska elevernas inflytande över undervisningen öka.
Trelleborg • Publicerad 20 oktober 2010
Foto: 
Eleverna på Vannhögskolan och Bäckaskolan ska få mer inflytande. Bland annat genom att kunna ge förslag på uppgifter, problemlösningar och redovisningssätt.
Eleverna på Vannhögskolan och Bäckaskolan ska få mer inflytande. Bland annat genom att kunna ge förslag på uppgifter, problemlösningar och redovisningssätt.Foto: 

Kritiken kom i våras när Skolinspektionen gjorde en granskning av grundsärskolorna på Vannhögskolan och Bäckaskolan. Skolinspektionen ansåg att skolorna behöver bedriva ett mer medvetet arbete för att öka elevernas inflytande, både utifrån stigande ålder och förutsättningar. Bland annat konstaterade Skolinspektionen att vissa elever på Vannhögskolan inte hade något inflytande alls, utan lektionerna var helt och hållet lärarstyrda.

Skolorna håller med om kritiken, och håller just nu på att utarbeta system så att elevernas inflytande kan stärkas. "Det är viktigt för att eleverna ska kunna delta i demokratiska processer", skriver Bäckaskolans rektor Gunilla Centervall i sitt svar till Skolinspektionen.

Hon nämner som exempel på ökat inflytande att eleverna ska få möjlighet att ge förslag på uppgifter, problemlösningar och redovisningssätt. Samtidigt ska lärarna arbeta med att styra eleverna mindre.

På Bäckaskolan kritiserades särskolan också för att inte ge skriftliga omdömen till samtliga elever efter varje termin. Detta infördes redan efter terminsslut i våras.

Att särskolorna inte hade behöriga lärare i vissa ämnen riktade Skolinspektionen också kritik mot, men detta har åtgärdats.

INTERNAL INTERNAL
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.