Elever ska vara med och påverka
Kritiken kom i våras när Skolinspektionen gjorde en granskning av grundsärskolorna på Vannhögskolan och Bäckaskolan. Skolinspektionen ansåg att skolorna behöver bedriva ett mer medvetet arbete för att öka elevernas inflytande, både utifrån stigande ålder och förutsättningar. Bland annat konstaterade Skolinspektionen att vissa elever på Vannhögskolan inte hade något inflytande alls, utan lektionerna var helt och hållet lärarstyrda.
Skolorna håller med om kritiken, och håller just nu på att utarbeta system så att elevernas inflytande kan stärkas. "Det är viktigt för att eleverna ska kunna delta i demokratiska processer", skriver Bäckaskolans rektor Gunilla Centervall i sitt svar till Skolinspektionen.
Hon nämner som exempel på ökat inflytande att eleverna ska få möjlighet att ge förslag på uppgifter, problemlösningar och redovisningssätt. Samtidigt ska lärarna arbeta med att styra eleverna mindre.
På Bäckaskolan kritiserades särskolan också för att inte ge skriftliga omdömen till samtliga elever efter varje termin. Detta infördes redan efter terminsslut i våras.
Att särskolorna inte hade behöriga lärare i vissa ämnen riktade Skolinspektionen också kritik mot, men detta har åtgärdats.