Annons

Elever ska få hjälp att välja rätt från början

För många ungdomar väljer fel utbildning i gymnasiet och tvingas gå om minst ett år. Det tycker bildningsnämnden som nu vill se till att eleverna väljer rätt från början.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2013
Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden, vill utreda hur man ska organisera studie- och yrkesvägledningen i kommunen.Foto: 

– Vi har ett antal ungdomar varje år som går fyra år på gymnasiet istället för tre. För oss kostar ett läsår på gymnasiet 100 000 kronor, och för eleverna kommer de ut i arbetslivet ett år senare, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

Bildningsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att utreda hur man ska organisera studie- och yrkesvägledningen i kommunen framöver. I utredningen ska man studera aktuell forskning och även ta reda på hur andra kommuner arbetar.

Annons

En tanke är att rikta insatserna tidigare, att ge eleverna vägledning på ett tidigare stadium än i dag.

– I dag handlar mycket om att släcka bränder. Man rättar till det som har blivit fel istället för att förebygga, säger Roland Hansson (KD), vice ordförande i bildningsnämnden.

Roland Hansson nämner som exempel ett samtal han hade med en kille på gymnasiet. Han började på en praktisk linje för att under första vårterminen komma på att han istället ville läsa på ekonomiprogrammet.

Uppdraget att se över studie- och yrkesvägledningen går till kommunens utbildningsforum, som arbetar med långsiktiga och strategiska frågor. Utbildningsforum, som består av politiker, tjänstemän, forskare, elever och föräldrar ska komma med ett förslag på helhetslösning för vägledningen till bildningsnämndens möte i december.

– Om det behövs kan det få ta ännu mer tid. Det är viktigare att det här blir bra än att det går snabbt, säger Lars Mikkelä.

INTERNAL INTERNAL
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons