Annons

Elever redo för gästflock

– Fyra gås beställes fram!
Christian Wahl ropar till kompisarna i köket på restaurangskolan. Gårdagens förutsättningar: en klassisk meny, mycket förberedelser och betydligt fler gäster än vanligt.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2010
Emma Ljunggren och Jessica Nord serverade när Restaurangskolan lagade gåsamiddag.
Emma Ljunggren och Jessica Nord serverade när Restaurangskolan lagade gåsamiddag.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Marina Larsson och Tobias Christensen var förberedda och hade det lugnt några minuter innan restauranggästerna kom.
Marina Larsson och Tobias Christensen var förberedda och hade det lugnt några minuter innan restauranggästerna kom.Foto: 

Svartsoppan står och håller värmen, äppelkakorna är färdiga och kökseleven Tobias Christensen skivar upp de sista skivorna gås. Det är 20 minuter kvar tills de första gästerna kommer.

– Vi började för 3-4 veckor sedan med svartsoppan, säger Tobias Christensen.

Annons

En bit bort står Andreas Hedin och Henrik Andersson vid äppelkakorna. Tre sorter finns det: skånsk, fransk och med äpplehalvor. Kakorna är förberedda.

– Har man bara mise en place så är det lugnt, säger Andreas Hedin.

Det betyder allt på sin plats. När gästerna kommer är det en förutsättning, särskilt en sådan här dag. Att restaurangskolan bjuder på gåsamiddag är självklart för köksläraren Håkan Lindahl.

– Vi bor i Skåne. Det skånska genuina får inte försvinna, säger han.

De första beställningarna på svartsoppa kommer till luckan.

– När du häller svartsoppan är det viktigt att inte kladda, förmanar Håkan Lindahl en elev.

Gästerna beställer sin mat och tempot för eleverna skruvas upp. En vanlig dag har restaurangskolan 35-40 gäster. Idag är det 64.

– Nu frågade de om vi har snaps, säger en av serveringseleverna.

– Nej, det har vi inte tillstånd till, svarar serveringsläraren Mari Azizi.

I köket får Christian Wahl en snabbkurs i hur bongarna, beställningskvittona från serveringspersonalen, ska sorteras för att undvika misstag.

Annons

Någon undrar om all svartsoppa står på borden.

– Nej, det ska vara tre till, säger en av serveringseleverna.

– Ta inte den tallriken, den soppan är för kall, varnar köksläraren Kristina Mårtensson.

Dags för huvudrätten: gås med rödkål och knaprig potatis.

– 15 gås beställes fram, ropar Christian Wahl.

Det skramlar när uppläggningsfaten läggs upp på bänkarna.

– Ni är jätteduktiga, säger Håkan Lindahl.

Behövs högtiden Mårten gås?

Gerthie Andersson, Trelleborg:

– Ja, det är ett litet avbrott i höstmörkret. Det är en gammal skånsk tradition.

Annons

Stig Andersson, Trelleborg:

– O ja. Det är uppiggande tycker jag. Vi brukar fira det.

Charlotte Werntoft, Göteborg:

– Ja, jag tycker att det är trevligt. Det är en tradition att fira med familjen.

Bo-Göran Johansson:

– Absolut. Det är en viktig skånsk tradition. Dessutom är det gott med gås och svartsoppa!

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons