Elever redo för gästflock
Svartsoppan står och håller värmen, äppelkakorna är färdiga och kökseleven Tobias Christensen skivar upp de sista skivorna gås. Det är 20 minuter kvar tills de första gästerna kommer.
– Vi började för 3-4 veckor sedan med svartsoppan, säger Tobias Christensen.
En bit bort står Andreas Hedin och Henrik Andersson vid äppelkakorna. Tre sorter finns det: skånsk, fransk och med äpplehalvor. Kakorna är förberedda.
– Har man bara mise en place så är det lugnt, säger Andreas Hedin.
Det betyder allt på sin plats. När gästerna kommer är det en förutsättning, särskilt en sådan här dag. Att restaurangskolan bjuder på gåsamiddag är självklart för köksläraren Håkan Lindahl.
– Vi bor i Skåne. Det skånska genuina får inte försvinna, säger han.
De första beställningarna på svartsoppa kommer till luckan.
– När du häller svartsoppan är det viktigt att inte kladda, förmanar Håkan Lindahl en elev.
Gästerna beställer sin mat och tempot för eleverna skruvas upp. En vanlig dag har restaurangskolan 35-40 gäster. Idag är det 64.
– Nu frågade de om vi har snaps, säger en av serveringseleverna.
– Nej, det har vi inte tillstånd till, svarar serveringsläraren Mari Azizi.
I köket får Christian Wahl en snabbkurs i hur bongarna, beställningskvittona från serveringspersonalen, ska sorteras för att undvika misstag.
Någon undrar om all svartsoppa står på borden.
– Nej, det ska vara tre till, säger en av serveringseleverna.
– Ta inte den tallriken, den soppan är för kall, varnar köksläraren Kristina Mårtensson.
Dags för huvudrätten: gås med rödkål och knaprig potatis.
– 15 gås beställes fram, ropar Christian Wahl.
Det skramlar när uppläggningsfaten läggs upp på bänkarna.
– Ni är jätteduktiga, säger Håkan Lindahl.
Behövs högtiden Mårten gås?
Gerthie Andersson, Trelleborg:
– Ja, det är ett litet avbrott i höstmörkret. Det är en gammal skånsk tradition.
Stig Andersson, Trelleborg:
– O ja. Det är uppiggande tycker jag. Vi brukar fira det.
Charlotte Werntoft, Göteborg:
– Ja, jag tycker att det är trevligt. Det är en tradition att fira med familjen.
Bo-Göran Johansson:
– Absolut. Det är en viktig skånsk tradition. Dessutom är det gott med gås och svartsoppa!