Annons

Elever protesterar mot flytt av lärare

Efter mögelskador som stängde skolan har nu Köpingeskolans åttor fått ett nytt problem att kämpa mot. Flera lärare kommer att tvingas lämna skolan till hösten på grund av övertalighet.
Trelleborg • Publicerad 24 april 2007
Blivande nior på Köpingeskolan protesterar igen. Johanna Uppenberg, Sofia Hansson, Jakob Pettersson, Philip Åberg och Mathilda Olsson vill behålla sina lärare under årskurs nio.BILD: CLAES NYBERG
Blivande nior på Köpingeskolan protesterar igen. Johanna Uppenberg, Sofia Hansson, Jakob Pettersson, Philip Åberg och Mathilda Olsson vill behålla sina lärare under årskurs nio.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Eleverna på Köpingeskolan har sedan i höstas haft lektioner i lokaler runt om i stan. I början av året kom beskedet att eleverna efter sommarlovet åter kommer att gå tillsammans i tillfälliga lokaler vid Köpingeskolan. - Vi hoppades att allt skulle bli bättre nu men det blir det inte alls, säger Mathilda Olsson som går i åttan på Köpingeskolan. Och anledningen till att eleverna inte tycker att det blir bättre är att några av lärarna de har kommer att försvinna. Elevantalet sjunker generellt i hela kommunen till hösten men det är på Köpingeskolan detta blir mest märkbart. Skolan kommer att ha 150 elever färre 2007/2008 än nuvarande läsår. Det leder till att omkring tolv lärare kommer att försvinna från Köpingeskolan. - Vi har haft jättebra lärare och de har verkligen gjort denna tiden lättare för oss, säger Sofia Hansson. Eleverna som ska börja i årskurs nio till hösten är nu oroliga för att de ska förlora några av sina lärare lagom till sista året i grundskolan. I nuläget har de kännedom om en lärare som kommer att sluta. - Vi tycker det är fel att de tar bort lärare från niorna eftersom det är vårt sista år, säger blivande niondeklassaren Sofia Hansson. - De här lärarna har förtroende för oss och vet vad vi kan, säger Jakob Pettersson. Eleverna har nu börjat jobba för att få behålla sina lärare. De har skrivit insändare, håller på med en namninsamling och kommer att presentera ett förslag till hur man kan lösa problemet för Köpingeskolans rektor Ronnie Svanberg. - Det går ut på att vi får ha kvar nuvarande lärare tills vi slutar nian. Man tar i stället från de blivande sjuorna och åttorna medan våra lärare förblir orörda, säger Jacob Pettersson. På så vis menar eleverna, kan de blivande niorna jobba vidare i lugn och ro med lärare som de redan känner och som i sin tur känner eleverna. För eleverna i sjuan och åttan får förändringarna inte lika stora konsekvenser som för de elever som går sista året i grundskolan och ska söka in till gymnasiet. Eleverna hoppas nu på att skolledningen lyssnar på deras synpunkter och att de får information om vad som är på gång. - Man är orolig för vad som ska hända. Och skolledningen säger inget till oss, säger Mathilda Olsson.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons