Elever och rektor på ärten

Kerstin Andersson, rektor på Skegrie skola, klädde i onsdags ut sig till påskkärring när projektet Hela skolan läser tog slut. Eleverna på skolan har lagt ärtor i en burk för varje sida de läst.
Trelleborg • Publicerad 29 mars 2010
Foto: 
Foto: 

Hur många ärtor blev det till slut?

– 51241 stycken! Vi vägde dem och kom fram till att det var så många. Det motsvarar 265 lästa sidor per barn, inklusive sexåringarna i förskoleklassen. Det är helt otroligt.

Hur firade ni det?

– Vi hade avslutning och lottade ut en bok i varje klass. Barnen fick korv med bröd och kaka till efterrätt. Det var i onsdags på den första riktiga vårdagen, så vi åt lunch utomhus.

Vad tycker barnen om att ni har satsat extra på att läsa?

– De som redan läser mycket tycker förstås att det är roligt. Andra som bara har läst en bok har varit jättenöjda med det. Det märks att vissa har blivit väldigt motiverade av ärtorna. Nu gäller det att ta tillvara på det intresset.

Hur gör ni det?

– Vi läste regelbundet redan tidigare och det kommer vi att fortsätta med. Det vi ska göra nu är att starta ett bibliotiksråd där elever, lärare och bibliotekarier ska ingå.

Vad händer nu med ärtorna?

– Det blir inte ärtrörskrig i alla fall! Än så länge står de i biblioteket så att man kan titta på dem. Det ser ganska häftigt ut med alla ärtorna i ett stort rör. Vad det ska bli av dem sen har vi inte bestämt ännu. Kanske är det några klasser som vill fortsätta att räkna ärtor, och då kan vi ju återanvända dem.

Martin Strandberg
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.