Annons

Elever känner sig svikna

Jennie Kristensson och hennes kompis är de enda i sin klass på Söderslättsgymnasiet som läser språkinriktning.
Trelleborg • Publicerad 16 december 2005

– Innan sommaren sökte vi språk som vårt förstahandsval. Syokonsulenten på Söderslätt sa att vi skulle få gå i en språkklass i Vellinge, säger Jennie Kristensson från Trelleborg.

Sommaren gick, beskeden dröjde. Tills sist fick tjejerna reda på att det inte fanns plats för dem på Sundsgymnasiet i Vellinge. De fick möjlighet att fortfarande läsa språk, men i en klass med internationell inriktning på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. De tackade ja, men har med tiden inte känt sig delaktiga i resten av klassen, berättar Jennie Kristensson.

Annons

– Vi läser inte samma ämnen som de andra. Det känns som om vi bara har blivit lämnade där.

De upplever att ingen lyssnar på dem och de vill gå in en klass där de känner samhörighet med de andra eleverna, menar Jennie Kristensson.

Marianne Hammar, rektor för samhällsprogrammet på Söderslättsgymnasiet, menar att skolan har ansträngt sig för att tillmötesgå elevernas önskemål. När det inte fanns plats för dem i Vellinge, tog man kontakt med en gymnasieskola i Malmö.

– Där hade de redan tagit in för många. Det fanns inte så många intresserade här i Trelleborg men vi tog kontakt med dem för att se om vi ändå kunde starta upp inriktningen här. Då var de några fler men till slut fanns bara två intresserade kvar, säger hon.

På Söderslättsgymnasiet bestämde man sig för att ändå låta de två tjejerna läsa sitt förstahandsval. Kärnämnena läser de tillsammans med hela klassen. Språkinriktningen med exempelvis franska, spanska och latin, är de bara dem som läser.

Ett läsår på gymnasiet omfattar mellan 800 och 900 poäng. Språkinriktningen utgör 200 timmar per läsår.

– De har lärarledda lektioner och är inte lämnade åt slumpen. Det var omöjligt att få ihop en hel klass när det bara fanns två intresserade. Vi har försökt att vara flexibla och har haft många samtal med tjejerna. De har haft möjlighet att välja något annat, säger Marianne Hammar.

Men Jennie Kristensson håller inte med.

– Ingen har frågat hur vi trivs. Nu har vi sagt till syokonsulenten att vi vill byta inriktning. Det är inget fel på vår nuvarande klass. Den är jättebra, men vi har inget gemensamt. Jag hoppade av barn-och fritid för att läsa språk. Hade jag vetat att det skulle bli så här mycket strul hade jag inte gjort det, säger Jennie Kristensson.

Jessica Bloem Pettersson

Annons

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons