Annons

Elever från Trelleborg på matematikdagar i Umeå

Daniel Jovanovski och Mehdi Gherbi från Söderslättsgymnasiet är just nu i Umeå för att lära sig mer matematik.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2012
Foto: Susanne Lindholm

Det handlar om de så kallade Sonja Kovalevsky-dagarna som arrangeras varje år och riktar sig till gymnasister som är intresserade av matematik.

Varje gymnasieskola får skicka två elever och i år blev det Daniel Jovanovski och Mehdi Gherbi som fick stipendium att delta från Söderslättsgymnasiet.

Annons

– Det blir föreläsningar och problemlösningar, berättar Daniel Jovanovski. Föreläsarna kommer från Uppsala, Stockholm och London bland annat.

Daniel Jovanovski tycker att matematik är väldigt intressant. Han gillar även fysik och siktar på att utbilda sig till civilingenjör.

– Troligen blir det med inriktningen industriell ekonomi, säger han. Jag vill hålla på både med teknik och ekonomi.

Elektronik har också varit ett av hans stora intressen, men han han har även fastnat för ekonomi. Och överallt finns matematiken med, som en bas för kunskapen.

Matematikdagarna har fått sitt namn after Sonja Kovalevsky som levde 1850 till 1891 och som utnämndes till professor i Högre Matematisk Analys i juni 1889 vid Stockholms Högskola. Hon var också mycket engagerad i litteratur och samhällsfrågor och i hennes bekantskapskrets fanns bland andra Fjodor Dostojevski, Ellen Key, och Hjalmar Branting.

Madeleine Gripsten
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons