Annons

Elever frågade ut ministern

Efter lite fniss och viskningar i aulan ställde en av lärarna den första frågan. Så småningom vågade eleverna följa exemplet och migrationsminister Tobias Billström (M) fick berätta om stämningen både i Rosengård och mellan regeringspartierna.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2009
"Vi politiker är bra på att prata, men vi är inte alltid lika bra på att lyssna. Därför ska jag sluta nu så ni får ställa frågor", säger Tobias Billström. Bild: Tomas Nyberg
"Vi politiker är bra på att prata, men vi är inte alltid lika bra på att lyssna. Därför ska jag sluta nu så ni får ställa frågor", säger Tobias Billström. Bild: Tomas NybergFoto: 

Tobias Billström blev politiskt aktiv när han började gymnasiet för 20 år sedan.

Det berättade han för drygt 100 elever på Söderslättsgymnasiet som i går lyssnade på migrationsministerns föreläsning.

Annons

- Jag ska prata om arbetet i regeringen och hur vi kan förändra och förbättra migrationspolitiken, säger Tobias Billström.

Han inledde med att presentera sin syn på begreppet migration.

- För mig handlar det om rörlighet. Folk flyttar på sig av olika anledningar.

Efter att en av lärarna öppnat med att fråga om arbetet mellan Tobias Billström och integrationsministern fyllde eleverna på.

- Du kan väl omöjligt hålla med om alla beslut som regeringen tar? undrade en kille.

- Det beror ju på hur man ser det. Det viktiga är att man är överens om grundprinciperna sedan kan det bli kompromisser, svarade politikern.

Någon annan undrade hur arbetskraftsinvandringen kan kontrolleras och fick svaret att det inte är så svårt.

- Man kan kolla via Skatteverket, för jag är övertygad om att de flesta arbetsgivare är hederliga.

När elevernas frågor började sina ryckte ännu en lärare in med en fråga om Tobias Billströms hemstad, Malmö.

- Hur ska man kunna ändra den negativa bilden av Rosengård?

Annons

Ministern svarade då att han tycker att det intressanta i den diskussionen är utanförskapet som de boende på Rosengård hamnar i.

- Jag vill också säga att jag är chockad över sättet som poliserna uttryckte sig på. Det är inte ett sätt att bygga förtroende.

Gårdagens möte kan eleverna tacka en tidigare skolkamrat för.

- Initiativet kom från en av mina före detta elever. Att det blev just Billström är passande eftersom vi finns i en region där migration är en het debatt, säger Johan van de Levin, samhällskunskapslärare.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons