Annons

Elever efterlyser elevdemokrati

Var tog elevdemokratin vägen? Det frågar sig eleverna på Söderslättsgymnasiet. I fredags startade klass SP2a en namninsamling för att protestera mot skolledningens sätt att driva skolan.
Trelleborg • Publicerad 22 maj 2002

"Vi valde en kurs utifrån den lovade läraren, nu tvingas läraren gå efter att valet är gjort. Varför används inte elevdemokrati på denna skola? Vi är trötta på alla brutna löften", står det i uppropet. Bakgrunden är att klassens svensklärare från och med nästa termin när Söderslättsgymnasiet delas upp i fem rektorsområden, ska jobba på ett annat område och därmed byta klass. Detta trots att de är mitt inne i en kurs. - Det får vi reda på nu. Nu ska vi bryta mitt i en kurs igen, när vi lärt känna vår lärare, säger Annika Wesemann i SP2a. Hon menar att det innebär problem med betygen när det hela tiden ska vara en ny lärare. De tycker att elevdemokratin fungerar dåligt på skolan. Det som eleverna tar upp på sina klassråd leder inte till förändringar. Elevrådet sitter med när skolan diskuterar treornas bal men inte när viktiga planeringsfrågor diskuteras. Doris Malmquist, biträdande rektor tycker inte att klagomålen är befogade. Alla lärare fick skriva ner sina önskemål inför omorganisationen. Den berörda läraren har själv valt att flytta till det nya rektorsområdet. - Jag har bara jobbat utifrån hans önskemål, konstaterar hon. Att detta bryter av en kurs för elevernas del är beklagligt men oundvikligt. - Det var dessutom inte hans tjänst. Han vikarierade för en person som nu har kommit tillbaka. Att det skulle vara något fel på elevdemokratin håller inte Doris Malmquist med om. - Elevrådet är inte intresserat att arbeta för elevernas bästa utan de driver sina egna önskemål. Det är ingen elevfråga hur tjänsterna fördelas, säger Doris Malmquist. Det blev ändå en hel del underskrifter i namninsamlingen, drygt två sidor som överlämnades till skolledningen på tisdagen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons