Elevdemokrati bakom nytt skolkafé

Eleverna på Söderslättsgymnasiet, SSG, hade inga sittplatser i sitt skolkafé. Men genom elevkårens påverkan har önskemålen nu blivit verklighet. I går invigdes det nya kaféet.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2012
Elevkårens ordförande Erik Olsson var glatt överraskad över hur många elever som kom för att vara med vid invigningen av skolans nya kafé. Efter ett litet tal klippte han bandet.
Elevkårens ordförande Erik Olsson var glatt överraskad över hur många elever som kom för att vara med vid invigningen av skolans nya kafé. Efter ett litet tal klippte han bandet.Foto: Tomas Nyberg

– Vi lyssnade in vad folk tyckte. Eleverna ville ha någonstans där de kan gå och sätta sig och ta det lite lugnt, säger Erik Hansson, ordförande för SSGs elevkår.

Strax innan klockan halv tio på onsdagen ringlade sig en lång kö till den del av skolmatsalen som under förmiddagarna kommer att vara kafélokal för eleverna. Skolan bjöd på kaffe och frallor efter den högtidliga bandklippningen. Erik Hansson höll i saxen.

– Det är roligt med elevdemokrati. Vi har chansen att påverka. Säg till oss vad ni vill ha så lovar vi att göra vårt bästa för att det ska bli verklighet, sade han i sitt invigningstal.

Först fram till de framdukade frallorna kom Emma Ekman och hennes kompisar.

– Jag tror att fler kommer att handla i kafeterian nu när vi har någonstans att sitta. Vi får ju inte äta vid studietorgen. Innan har vi varit tvungna att gå ner på stan för att fika men det kan vara svårt att hinna ibland, säger hon.

Försäljningen i kaféet sköts av elever från handelsprogrammet som en del i deras utbildning. Nu kan de få mer jobb.

– De är redo för det. De sköter allting själva genom att samarbeta i klassen. Från beställning till försäljning, bokföring, fakturering och marknadsföring, berättar Linda Silvermyr som är programutvecklare för handelsprogrammet.

Rektorn Anders Wramnell öste beröm över de elever som sett till att önskemålen om ett större kafé blivit verklighet.

– Detta är riktigt bra. Det har varit en process mellan skolan och serviceförvaltningen men nu har alla bitar fallit på plats.

Madeleine Gripsten
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.