Annons

Elev tandskadad på lektionen

Spindelled monterades fel, flög iväg och träffade eleven i munnen. Läraren övervakade inte arbetet utan hade instruerat eleven och sedan gått därifrån. Det hävdar Arbetsmiljöverket som framför kritik och kräver åtgärder.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2005

Den sedermera tandskadade eleven skulle pressa ut en spindelled ur främre bärarmen på en BMW. Läraren förklarade hur det skulle gå till och lämnade sedan eleven på egen hand. Eleven monterade troligtvis snett och spindelleden slungades iväg av hudrualpressen. Det resulterade i en lindrig tandskada.

– Eleven skulle inte ha lämnats ensam, säger Jan-Olof Dahlström på Arbetsmiljöverket.

Annons

Det var han som utförde inspektionen på Bastionskolan.

Arbetsmijlöinspektören anser att den manuella och gamla pressen kräver goda instruktioner. Därför borde läraren övervakat arbetet.

Rektorn håller inte med.

– Det här var ingen miss från ledningens sida, utan mest otur, säger rektor Mats Sandberg.

Olyckor är inte alls vanliga på Bastionskolan, och det är därför alltid allvarligt enligt rektorn.

I Inspektionsmeddelandet uppmanas de ansvariga på skolan att skapa skriftliga rutiner för hur arbetet ska utföras och huruvida elever kan utföra det utan lärares närvaro.

Skolan har redan påbörjat arbetet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons