Elen ännu dyrare för trelleborgarna

Kostnadsökningen från årsskiftet för el för den som bor i en eluppvärmd normalvilla i Trelleborg blir troligen ännu högre än Trelleborgs Allehanda skrev för en tid sedan.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2002

I slutändan kan kostnaderna för el öka med cirka 2 250 kronor per år, eller nästan 190 kronor per månad för en villa som värms upp med el. Vid sitt senaste sammanträde beslöt tekniska nämnden i Trelleborg att föreslå en höjning av nätavgiften för el med ett öre per kilowattimme. Det ökar kostnaderna med ungefär 250 kronor per år för en eluppvärmd villa. Dessutom är det troligt att Trelleborg energiförsäljning AB (Tefab) tvingas höja sina priser från årsskiftet med cirka sex öre. När regeringen tillika i budgetpropositionen föreslår en höjning av energiskatten på el med 2,1 öre innebär det att elhandelspriset ökar med ungefär 2 000 kronor per år för en eluppvärmd normalvilla som gör av med ungefär 20 000 kilowattimmar per år. Nätavgiften är en ganska liten del av det sammanlagda elpriset för kunden i Trelleborg. Tidigare har det legat på cirka åtta öre, efter den föreslagna höjningen blir det nio öre per kilowattimme. - Bakgrunden till att vi tvingas höja nätavgiften är bland annat att vi nu måste räkna med kostnader för internränta, det vill säga den inkomst vi hade haft om vi istället för att investera hade satt in pengarna på banken, förklarar Thomas Risberg, ekonomisk controller på Kommunal teknik i Trelleborg. Med höjningen av nätavgiften är elnätsverksamheten i Trelleborg i ekonomisk balans. Slutligt beslut om elnätstaxan fattas av kommunfullmäktige.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.