Annons

Elektroniska journaler införs på Försäkringskassan

Från pappersarkiv till digitala dokument. Försäkringskassan genomgår nu en stor omvälvning när första fasen för att lägga in journalen i ett elektroniskt arkiv.
Trelleborg • Publicerad 9 september 2002

- Tack vare det här undviker man mycket spring och kan komma in i arkivet på nolltid genom att söka i datorn, istället för att plocka fram papprena ur pappersarkivet, säger Sandra Håkansson, handläggare på Försäkringskassan i Trelleborg. Gunilla Nilsson är tillsammans med två kollegor ansvarig för att övergången till det digitala systemet ska gå smärtfritt. Tillsammans visar de hur man hämtar och hanterar det. Sammanlagt är det 20 som svarar för utbildningen av personalens på länets alla kassor. - Första steget är att dokumenten för den tillfälliga föräldrapenningen, det vill säga vård av sjukt barn, sjukpenningen och rehabilitering av långtidssjukskrivna digitaliseras. Fortfarande finns det alltså kvar handlingar som gäller pensioner och olika form av bidrag som Försäkringskassan svarar för. - Från och med nu skickas Försäkringskassans frankerade kuvert till inscanning i Sundsvall. Efter inscanningen har vi tillgång till journalerna. Originalet förvaras i ett arkiv i Kumla, nere i ett utrymme där det tidigare varit en gruva. Gunilla Nilsson bekräftar också att omläggningen till det digitala systemet innebär att handläggningen effektiviseras. - Det finns många fördelar, den främsta är att vi slipper alla pappersbuntar. Nackdelen är att det är mer sårbart när vi har allt i datorn när vi har tekniska problem.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons