Annons

Eldsjäl vill ha livräddning på schemat

Obligatorisk utbildning i brand– och sjöräddning för alla grundskoleelever ska bli verklighet. I alla fall om Höllvikenbon Roger Ask får bestämma.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2010
Höllvikeneleven My Standar får instruktioner av övningsledaren Mattias Herrström att gå lite närmare elden med pulversläckaren.
Höllvikeneleven My Standar får instruktioner av övningsledaren Mattias Herrström att gå lite närmare elden med pulversläckaren.Foto: 
Foto: 
Roger Ask
Roger AskFoto: 
Roger Ask betalar själv dagens aktivitet och sponsrar med släckarna.
Roger Ask betalar själv dagens aktivitet och sponsrar med släckarna.Foto: 
Sjätteklassare från Ängdalaskolan i Höllviken övar på att släcka en brand.
Sjätteklassare från Ängdalaskolan i Höllviken övar på att släcka en brand.Foto: 

Det ryker och fräser från elden på räddningstjänstens övningsområde i Albäcksskogen. Sjätteklassare från Ängdalaskolan i Höllviken kämpar med pulversläckarna under nervösa skratt och applåder.

– Jag försöker hitta ett koncept för hur man kan få in verksamheten på schemat för eleverna och vi provar med två sexor från Höllviken, säger Roger Ask, initiativtagare till utbildningen.

Annons

Roger Ask har varit i kontakt med Vellinge kommun och försökt få dem att köpa in utbildningen.

– De tycker att det är en jättebra idé och ett behjärtansvärt initiativ. Tyvärr stannar det vid det. Det finns inga pengar, säger han.

Konceptet består av tre olika delar. Brandräddning, sjöräddning och trafikutbildning. Efter att Ängdalaeleverna gått igenom dagens brandövningar ska de i november träna på sjöräddning vid Näset. Bland annat ska de simma i havet med kläder och öva livräddning.

– Vi gör detta på prov för att se hur utfallet blir. Tanken är att på sikt försöka sprida utbildningen till angränsande kommuner som Malmö och Trelleborg och framförallt att hitta finansiärer. Vill inte kommunerna betala kanske man får försöka hitta några sponsorer, berättar Roger Ask.

Hur kom det sig att du började med detta?

– För några år sedan umgicks jag mycket med en familj i Vellinge. De reste på semester till Thailand och väldigt många familjemedlemmar omkom i tsunamin. Bland annat en pojke som var 12 år. Lika gammal som de här är, säger han och pekar mot de skrattande sjätteklassarna.

Övningsledaren Mattias Herrström från räddningstjänsten peppar eleverna när de närmar sig elden med pulversläckarna.

– Det var inte alls svårt men lite läskigt, säger My Standar efter att hon lyckats släcka brasan.

Vid nästa övning ska man ska släcka en docka med brinnande kläder. Lotta Dandbrant närmar sig dockan med en brandfilt i högsta hugg och en stund senare är elden kvävd.

– Det var lite varmt om fingrarna, säger hon.

Oskar Forsberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons