Eldningsförbud i södra Skåne

Nu uppmanas alla i södra Skåne att ställa in engångsgrillen.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2010
Foto: 

– Det går bra att grilla i fasta eldstäder, men man måste se upp med gnistor och vara noga med att kolen inte glöder när man gör sig av med den, säger brandingenjör Måns Krook.

Efter en längre period med torrt väder och prognoser om fortsatt torka har räddningstjänsten i Skåne beslutat om eldningsförbud i hela södra Skåne. Förbudet gäller eldning utomhus, men den som vill får under eget ansvar grilla i fasta eldstäder eller utomhusgrillar i trädgården under förutsättning att det sker med försiktighet.

– Regnet som kommit har varit väldigt lokalt. Vissa ytor är hyfsat våta, medan andra är helt torra. Det är lurigt att det är så ojämnt och därför väljer vi att utfärda eldningsförbud för hela regionen, säger Måns Krook, brandingenjör vid räddningstjänsten i Trelleborg och Vellinge.

En dryg vecka uppskattar han att eldningsförbudet har gällt hittills och under den perioden har det inte förekommit särskilt många bränder relaterade till torkan.

– Det har varit lugnt, folk har varit uppmärksamma och följt förbudet, säger han.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.