Annons

Eldning av åker var tillåten

Eldningen av en slagen äng orsakade oro för de boende runt Domme på tisdagen. Elden var under kontroll men den höga rökpelaren gjorde att många trodde det rörde sig om en okontrollerad sädesbrand.
Trelleborg • Publicerad 17 juli 2002

Den som ska genomföra en halmbränning måste begära tillstånd hos miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i god tid före eldningen och sedan få klartecken från räddningstjänsten den aktuella dagen. - Men är det eldningsförbud så ger vi inga tillstånd, säger Anders Olofsson, brandmästare vid räddningstjänsten i Trelleborg. Enligt honom är det just nu tveksamt om någon ska få tillstånd att bränna halm eftersom det varit varmt så länge. - Nu har det varit varmt och torrt så länge så det är inte bra att elda. Sedan år 2000 har det av hälsoskyddskäl funnits ett förbud i Trelleborgs kommun att bränna halm. Sedan dess har kommunen årligen fått in ett 20-tal ansökningar om dispens. Och dispens ges när någon till exempel ska så direkt efter att ha slagit raps eller om det är en åker där det under flera år varit gräsfrövall. Redan nu har kommunen fått in ett 15-tal ansökningar om dispenser från lantbrukare som vill bränna halm i år. - Men det ska ske på ett sådant sätt och under sådana vindförhållanden så att det inte blir en olägenhet för grannar. Grannar ska också informeras i god tid före bränningen, säger Eva Carström på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons