Annons

Elden var lös hos brandkåren

Lördagsnöjet för Trelleborgs barnfamiljer blev att hälsa på hos räddningstjänsten. Där fick de lära känna brandbilar och släcka eldar.
Trelleborg • Publicerad 16 september 2013
Neia och Cristopher Tullberg provar på att släcka eldar på brandkårens öppet hus.Foto: 

– Prova! Det är roligt och inte alls svårt. När det kommer eld släcker du bara, säger sjuåriga Neia Tullberg.

Hon försöker övertala sin lillebror Lioth Tullberg att ge sig på kolsyresläckaren. Men han tvekar, en förklaring kan vara att släckaren är lika stor som han själv. Dessutom låter den ju så högt. Neia Tullberg själv är däremot överförtjust. När hon trycker på handtaget yr kolsyre-rök ut och kväver elden på några sekunder.

Annons

Till slut provar hennes farbror Cristopher Tullberg att släcka elden istället för lillebror.

– Det var kul och gick riktigt fort, säger han.

Lockar barnfamiljer

När räddningstjänsten har öppet hus lockas barn- familjerna till Nygatan. På innergården får de grillad korv, godis och träna sig i att släcka eldar. Det finns även sotarmästare på plats. De visar på en ny metod av rengöring av skorstenen som ger möjlighet till sotning underifrån. Villaägare i Trelleborg får välja mellan tre olika metoder och nu vill sotarmästarna slå ett slag för deras favorit.

Inne i garaget står alla bilar inne i väntan på en uttryckning. Brandman Thomas Fernemar öppnar en av bilarna så att både förarhytten och hyllorna är fria. Genast rusar barn mot bilen för att prova att sitta i den.

– Det där vet jag vad det är, ett brandposthuvud, säger Simon Persson, tio år, nöjd.

Han är väldigt intresserad av brandkåren och har varit på flera öppet hus samt brandövningar på sin systers skola.

– Men jag vill ändå inte bli brandman. När jag blir stor ska jag bli polis, säger han och hoppar vant upp i förarhytten.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons