Annons

Elanslutning från land kan ge renare båtskrov

Musslor diggar ljudet från motorer, men är inte alls lika intresserade av fartygsskrov med landsluten el. Så när färjorna får möjlighet att ansluta till el under tiden i Trelleborgs hamn kan det också ge renare fartygsskrov.
Trelleborg • Publicerad 29 februari 2012
Landsansluten el kan ge renare fartygsskrov eftersom mussellarver inte lockas av ljudet från generatorer. Foto: Colourbox
Landsansluten el kan ge renare fartygsskrov eftersom mussellarver inte lockas av ljudet från generatorer. Foto: ColourboxFoto: Colourbox

Det är på National Institute of Water and Atmospheric research (Niwa) i Auckland som forskarna har undersökt mussellarvernas uppträdande.

Ljudet färdas långt under vatten och fartygets generatorer lockar mussellarver från vida omkring.

Annons

Forskarna på Niwa har spelat in ljudet från generatorerna på en rad olika fartyg i Wellingtons hamn. I laboratoriet spelade man sedan upp ljudet för mussellarver, medan en kontrollgrupp av larver inte fick något ljud uppspelat alls.

Larverna i experimentet var i det stadiet att de simmade runt i vattnet och letade efter en plats att slå ned på. Forskarna fann att de larver som fått ljudet av fartygsgeneratorer uppspelat för sig satte sig fast på bottnen mycket snabbare. De förvandlades även till riktiga musslor betydligt snabbare än de i den tysta vattentanken. De satte sig fast inom några få timmar, alltså så länge som fartygen ligger i hamn.

Förutom att förhoppningsvis ge renare luft i Trelleborg kan alltså möjligheten för färjorna att ansluta till el i land också ge rederierna lägre kostnader för rengöring av fartygsskorven. Och mindre anledning att använda bottenfärger med innehåll som inte är så vänligt mot havsmiljön.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons