Annons

El- och fordon populärast

Nu är den slutgiltiga intagningen till gymnasiet färdig. Svårast är det att komma in på estetiska programmets musikinriktning för dem som sökt till Söderslättsgymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2004

Nästan lika höga antagningspoäng krävs för att ta sig in på den estetiska bildgrenen. Det beror på att det bara finns tio platser på vardera utbildning, vilket innebär att det är hård konkurrens om dem. - Förra året fyllde vi inte ens platserna på estetiska musikprogrammet. Nu är det helt omvänt. Störst tryck är det på platserna till el-, fordon- och byggprogrammet, säger Ann-Sofie Nordh på intagningskansliet i Trelleborg. Platserna på omvårdnadsprogrammet är också attraktiva. Hon påpekar att man inte kan utöka antalet platser i en handvändning. - Att utvidga ett program och bereda utrymme för fler är oftast förenat med högre kostnader. Exempel på detta är att det krävs större lokaler och fler maskiner om fordonsprogrammet får ytterligare elever, säger Ann-Sofie Nordh. Svårast är det att ta sig in på Europaprogrammet på samhällsgrenen på Sundsgymnasiet och lika höga intagningaspoäng är det på det naturvetenskapliga programmet. - Och precis som tidigare är medieprogrammet fortsatt populärt. Trenden med stort intresse för den här utbildningen har hållit i sig under flera år, fortsätter Ann-Sofie Nordh. Sammanlagt är det 497 elever, varav 416, alltså 84 procent, som har kommit in på sitt förstahandsval. Lediga platser finns för närvarande på samhällsvetenskapsprogrammet, Industriprogrammet och teknikprogrammet. Motsvarande uppgifter för Sundsgymnasiet är 330 elever intagna, varav 281, alltså 85 procent, på sitt förstahandsval. Och där är det just nu lediga platser på Samhällsvetenskapsprogrammet. - Nytt för i år är att Svedala öppnar sitt gymnasie. Eleverna därifrån tillåts att gå på motsvarande program i grannkommunerna, vilket innebär att det även i fortsättningen kan gå elever från Svedala på Söderslättsgymnasiet och även på Sundsgymnasiet, säger Ann-Sofie Nordh.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons