Annons

Egil Ahl polisanmäld

En privatperson har polisanmält kommunalrådet Egil Ahl (s) och kommunen för affärerna med företaget Färghuset. Brott mot upphandlingslagen, anser anmälaren.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2003

Men åklagaren Jan Pernvi beslutade under fredagen att inte ta upp fallet. - Jag har precis beslutat att inte inleda någon förundersökning. Det finns inga straffbestämmelser för brott mot upphandlingslagen, då är det inte heller ett fall som hör under allmänt åtal, förklarar Jan Pernvi beslutet. Som Allehanda tidigare skrivit har fastighetskontoret på Trelleborgs kommun under de senaste fyra åren köpt varor av det lokala företaget Färghuset, trots att upphandlingsavtalet bara gällde till 1999. Avtalet med det aktuella företaget ingicks 1993 och förlängdes 1995. Men när av avtalet löpte ut 1999 fortsatte kommunen ändå att köpa in varor av företaget i stället för att fatta ett formellt beslut om förlängning eller ny upphandling. Enligt statliga Nämnden för offentlig upphandling (NOU) är förfarandet, som innebär att ingen ny upphandling gjorts på tio år, direkt olämplig. I polisanmälan utpekas kommunalrådet Egil Ahl och Gertie Lindberg, som sköter fastighetskontorets upphandlingar, som ansvariga. Anmälaren påpekar också att Egil Ahls dotter är gift med en delägare i Färghuset. Det påverkar inte åklagarens bedömning av fallet. - Det finns ingen anledning för mig att utreda detta. Vi kan inte utreda alla släktförhållanden, då får man ha mer att komma med i anmälan, säger Jan Pernvi. Privatpersoner kan inte driva en process utifrån lagen om offentlig upphandling. Endast de företag som blivit lidande vid upphandlingsmissen kan kan driva fallet rättsligt. Då ska en ansökan om prövning inlämnas till Konkurrensverket. Nästa instans är Marknadsdomstolen. Paul Kartai, kanslichef på Marknadsdomstolen säger att domstolen endast har haft ett fåtal fall som rört offentlig upphandling. Den enda fällande domen kom 1996. Då dömdes Linköpings kommun för att vid en upphandling av hemtjänst ha gynnat kommunen i förhållande till andra företag. Kommunen uppmanades ändra sitt förfarande och fick betala böter på fem miljoner kronor. - Nu har åklagaren lagt ner fallet, men jag har aldrig varit orolig. Jag har inte varit ansvarig för upphandlingarna. Detta har drabbat tredje part mest. Skriverierna har slagit hårt mot det företag som inte gjort annat än levererat varor till kommunen, säger Egil Ahl. I Trelleborg ska nu rutinerna för upphandlingar ses över. Om några dagar ska en inventering av hur upphandlingen bedrivs på de olika förvaltningarna vara klar och diskuteras i kommunledningen, meddelar kommundirektör Rutger Persson. - Som det ser ut i dag har vi ett decentraliserat upphandlingssystem där det ligger ute på de enskilda förvaltningarna. Vi ska nu diskutera en eventuell centralisering. Redan innan diskussionerna kring upphandlingarna kom upp i medierna var den här utredningen på gång, försäkrar han.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons