Annons

Egil Ahl kräver kommunen på 1,8 miljoner i utebliven pension

Förra kommunalrådet i Trelleborg Egil Ahl (S) kräver kommunen på drygt 1,8 miljoner kronor för ej inbetalda pensionspremier. Kommunens personalutskott säger dock nej till Egil Ahls begäran.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2010
Förra kommunalrådet Egil Ahl (S) vill ha mer i pension från kommunen. Hans krav motsvarar drygt 1,8 miljoner kronor.
Förra kommunalrådet Egil Ahl (S) vill ha mer i pension från kommunen. Hans krav motsvarar drygt 1,8 miljoner kronor.Foto: 
Foto: 

Egil Ahl hävdar att hans pension från Trelleborgs kommun beräknats på felaktiga grunder eftersom även arvodena från de kommunala bolagen skulle räknas in i underlaget.

– Jag är nöjd med den pension jag har. Men jag ville få utrett om jag inte hade rätt till även den här pensionen, säger Egil Ahl.

Annons

Egil Ahl har kopplat in en advokat på ärendet och kommunen har också anlitat en utomstående advokat för att utreda frågan. Bakgrunden är att Egil Ahl förutom sitt uppdrag som kommunalråd även satt som ledamot eller ordförande i de kommunala bolagen Trelleborgs Hamn AB, Trelleborgs kommuns utveckling AB samt Trelleborgshem. Dessutom var Egil Ahl vd i bolaget Östersjöterminalen AB.

Dock betalades inte några pensionspengar enligt KPA-planen in för de ersättningar som Egil Ahl fick från bolagen, som det gjordes för de arvoden han fick för sitt arbete i kommunen.

Enligt kommunens advokat motsvarar Egil Ahls krav drygt 1,8 miljoner kronor.

– Jag menar att eftersom det är kommunfullmäktige som utsett mig till de här posterna så borde det gälla samma regler för dem som för mina andra uppdrag, säger Egil Ahl.

Trelleborgs kommuns advokat gör en samlad bedömning att det inte finns någon grund för att kommunen ska ersätta inkomsterna som Egil Ahl har haft från de kommunala bolagen.

– Bolagen är ju självständiga juridiska personer och för oss framstår det som klart och tydligt att det inte är kommunen som är ansvarig, säger det nuvarande kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), som är ordförande i personalutskottet.

Ulf Bingsgård pekar också på att Egil Ahl själv tecknat ett avtal om just pensionsavsättningar enligt KPA-planen med dåvarande vd för Utvecklingsbolaget Per Johansson.

– Det måste ju betyda att det behövs separata avtal för att ersättningen för arbetet i bolagen ska vara pensionsberättigade, säger Ulf Bingsgård.

Enligt kommunens advokat har Egil Ahls ombud antytt att frågan kan drivas vidare i domstol.

– Jag har ännu inte fått besked direkt från kommunen att man avslår min ansökan, säger Egil Ahl. Jag har inte kunnat ta ställning till frågan om att driva saken vidare.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons