Annons

Egen kamp mot dålig luft

Familjen Wilson-Nilsson på Stavstensvägen i Trelleborg oroas över den dåliga luften i staden. För att få besked bekostade de själva en undersökning av hur mycket partiklar det finns i luften vid deras hus.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2009
Foto: 
Annika Wilson är orolig över luften i Trelleborg. Hon och familjen har själva bekostat en undersökning vid huset på Stavstensvägen.
Annika Wilson är orolig över luften i Trelleborg. Hon och familjen har själva bekostat en undersökning vid huset på Stavstensvägen.Foto: 

TRELLEBORG. – Det kostade oss 3 500 kronor, men pengar är ingenting mot hälsan, säger Annika Wilson som bor tillsammans med sambon Rolf Nilsson och de båda döttrarna Freja, fyra år och Tyra, ett år.

Undersökningen visade att det fanns så mycket partiklar i luften att riktvärdet överskreds.

Annons

Det handlar om en orienterande undersökning under eftermiddag och kväll en dag och den påföljande morgonen. Undersökningstiderna är ganska korta.

Nu har familjen skrivit till miljödomstolen i Växjö. I sitt brev motsätter sig familjen en utbyggnad av Trelleborgs hamn av miljöskäl.

– Luften är redan i dag så förorenad att den ligger nära gränsvärdena, enligt miljönämnden, menar Annika Wilson. Att då bygga ut hamnen innebär ju att det blir ännu mer utsläpp.

Annika Wilson anser att det är fel tågordning.

– Vi har ingenting emot att man bygger ut hamnen. Men man måste först lösa miljöproblemen.

I sitt brev till miljödomstolen kritiserar familjen att de mätningar som kontinuerligt görs i Trelleborg inte alltid fungera. Vissa dagar blir det inte något resultat. Under den dag då familjen själv bekostade sin undersökning finns det därför inga värden att jämföra med.

– Det var ett filter som kommit snett i kommunens mätapparat. Om man ska bygga ut hamnen så måste man ha en säker analys av föroreningarna innan man fattar beslut, menar Annika Wilson.

Annika Wilson berättar att flera i familjen har luftrörsproblem.

– Barnen är vårt allt. Om det visar sig att det inte blir någon förbättring så tvingas vi kanske flytta härifrån, säger Annika Wilson.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons