Annons

Eftersatt underhåll urholkar kapitalet

Trelleborgs kommun har ett eftersatt underhåll för sina fastigheter på omkring 100 miljoner kronor. Att åtgärda det som har högsta prioritet skulle kosta minst 60 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2007

Sedan 2002 har kostnaderna för det eftersatta underhållet sjunkit från 130 miljoner till 75 miljoner kronor.

En del av sänkningen beror på underhåll som utförts men en stor del beror på försäljningen av Norra skolan och Tryckarehusen.

Annons

Men efter att ha sjunkit under några år vänder kostnaderna för det eftersatta underhållet nu uppåt igen. Det visar handlingar på fastighetsförvaltningen som TA tagit del av.

I samband med vårberedningen redogjorde förvaltningen för kommunstyrelsen för läget. Då uppgav man de uppskattade kostnaderna för underhållet till 75 miljoner kronor plus 15 miljoner för att åtgärda tekniska installationer.

Kostnaderna för nya ventilationsaggregat i Söderslättshallen beräknades då till tio miljoner kronor. Fastighetsnämndens ordförande Tommy Lindstedt (kd) sa i onsdagens TA att arbetet på Söderslättshallen kommer att kosta 25 miljoner kronor vilket innebär att det eftersatta underhållet skulle uppgå till sammanlagt 105 miljoner. Fastighetsförvaltningen har en lista över alla objekt som kommunen äger och som är i behov av underhåll. Listan omfattar 65 objekt varav 24 har högsta prioritet och skulle kosta 60 miljoner kronor att åtgärda. 22 objekt har prioritet 2 och 19 objekt har prioritet 3.

– Här är en del saker vi behöver göra, säger fastighetschefen Roland Persson.

2005 lät kommunens revisorer göra en granskning av fastighetsunderhållet, en granskning som presenterades för kommunens politiker och tjänstemän i början av 2006.

Revisorerna kommer fram till att kommunen lägger 55 kronor per kvadratmeter på planerat underhåll. För att bibehålla värdet på fastigheterna borde enligt revisionsrapporten, nivån ligga runt 100 kronor per kvadratmeter.

– Då urholkas det kapital vi har att förvalta, säger Roland Persson.

Fastighetsförvaltningen uppdaterar kontinuerligt listan över kostnaderna för det eftersatta underhållet och framför behoven till politikerna i nämnden.

– Vi mörkar ingenting. Vi för fram de här sakerna och presenterar det för nämnden. Sedan jobbar vi utifrån de förutsättningar vi får, säger Roland Persson.

Men hur politikerna prioriterar och beslutar är inget Roland Persson vill kommentera

Annons

– Detta är en politisk diskussion. Den vill vi inte bli inblandade i, säger Roland Persson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons