Annons

Efterlyses: Civilkurage

Vissa dagar är mer värda att uppmärksamma än andra. Den 12 oktober är en sådan tycker vi.
Trelleborg • Publicerad 5 oktober 2010
Foto: 

Civilkuragets dag. Visste du att den finns? Jag gjorde det inte. Och vad är civilkurage? Något som en del hävdar att det finns för lite av i dagens samhälle. Eller något som många ägnar sig åt - att ha modet att agera fast det kn innebära en personlig risk, ett obehag.

Den senaste debattvågen om civilkurage rullade in efter att läraren Olle Reiz avled av skadorna han ådrog sig när han ingrep mot tre unga män som slangade bensin ur bilar på en parkering i Karlskrona sommaren 2008.

Annons

Vi kan hämta exempel på civilkurage på betydligt närmare håll. I somras rånades två jordgubbsförsäljare på Citygross på sin dagskassa. En ung kille, Robin Melander, såg de tre tjuvarna när de sprang från platsen, han tog upp jakten och grep en av dem tills polisen kom till platsen.

Frågan om civilkurage har dykt upp på den politiska arenan med jämna mellanrum de senaste 47 åren. Det har även känslan av att allt färre av oss ingriper när vi ser att någon annan råkar illa ut, fysiskt eller psykiskt.

När alliansen tog över makten efter valet 2006 fanns en utredning om att införa en civilkuragelag med i regeringsförklaringen. Där formuleras begreppet som en "lagstadgad skyldighet för var och en att efter förmåga ingripa när någon är i nöd." Justitiedepartementet fick i september 2009 i uppdrag att utreda behovet av ny lagstiftning. Arbetet ska vara klart den sista februari 2011.

Det är inte första gången en ny lag förs på tal. 1997 föreslog en utredare att det ska vara straffbart att inte hjälpa en person som är i nöd, om det kan ske utan fara för den som ingriper. Men vare sig regeringen eller riksdagens justitieutskott (som då leddes av Fredrik Reinfeldt) ansåg att det behövdes en ny lag.

1972 lade riksdagsledamöter från Centerpartiet, Socialdemokraterna Folkpartiet och Moderaterna en motion om lagstiftning på området, en motion med samma innehåll kom även 1963.

Civilkurage handlar inte bara om att ingripa vid uppenbara brott. Vad gör du när du ser att någon på jobbet behandlas illa av chefen eller kollegor? Vad gör studenterna på gymnasiet när de ser att en annan elev mobbas? Vad gör vi om vi upptäcker att allting inte riktigt sköts som det ska på vår arbetsplats? Att gamla eller sjuka far illa?

Lag eller inte? Det spelar mindre roll. Frågan är vad vi är beredda att göra för varandra när vi samtidigt själva riskerar att råka ut för obehagligheter. På tisdag den 12 oktober vill vi uppmärksamma de som faktiskt vågar.

Ring 0414-545 31 eller mejla tips till oss om dina erfarenheter av civilkurage:

red@trelleborgsallehanda.se

Anna Thulin
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons