Efterlängtat hus klart för inflyttning

Efter många turer och påtryckningar från länsstyrelsen står nu kommunens nya LSS-boende klart. TA har gått husesyn i de sex luftiga lägenheterna.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2005

Trä, ljus och varma färger kännetecknar det nya LSS-boendet som står klart för inflyttning på gamla Sockerbrukstomten. Än så länge står det tomt, de nya hyresgästerna flyttar in den första september.

– Vi har valt färger med stor omsorg. Det ska matcha, men också hålla länge. berättar enhetschefen Ing-Britt Wiberg som ansvarar för det nya boendet och varit med och påverkat utformningen av lägenheterna från första början.

Det har rått brist på LSS-lägenheter en längre tid i kommunen. Efter påtryckningar från länsstyrelsen planerades det nya boendet. Ytterligare sex platser planeras i ett exakt likadant boende som byggs alldeles intill.

– Det blir förmodligen klart om ett halvår, tror kommunalrådet Egil Ahl som besöker de nya lokalerna.

Det är främst personer som i dag bor i något av kommunens andra LSS-gruppboenden som kommer att flytta in.

– I de andra gruppboenden som jag ansvarar för är bara två av fem lägenheter speciellt anpassade för vårdkrävande rörelsehindrade. I dag blir denna grupp äldre än förr, därför ökar behovet av anpassade lägen heter, hävdar Ing-Britt Wiberg . De 52 kvadratmeter stora lägenheterna är utrustade för särskilt vårdkrävande personer. I varje lägenhet finns detaljer som höj- och sänkbar diskbänk, handfat som går att vippa och ett enormt badrum.

– Det känns extra bra med de stora badrummen. Skenan i taket är för att rörelsehindrade ska kunna köras i liften. Och så kan man rulla in en duschvagn för den som behöver ligga ner och få en skön stund i duschen.

Förutom köksskåp och garderober finns ännu ingen inredning.

–Nej, det får de som ska bo här ordna själva. Alla tar med sig egna möbler, tv, stereo och säng, förklarar Ing-Britt Wiberg.

Alla hyresgäster kan laga mat och äta i sin egen lägenhet, eller sitta tillsammans med andra i det gemensamma utrymmet.

De betalar hyra och står för alla egenavgifter.

– Det är bara servicen, alltså personalen som finns här dygnet runt, som kommunen står för, säger Ing-Britt Wiberg.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

Fotnot. LSS står för Lagen om särskild stöd och service till vissa funktionshindrade. Vem som har rätt till stöd enligt LSS handläggs av kommunerna.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.