Annons

Efter helgens vattenanvändning – nu är det bevattningsförbud i Vellinge

Enligt Vellinge kommun har vattenförbrukningen under den gångna helgen varit ”oerhört hög”. Från och med klockan 14 på måndagen råder bevattningsförbud.
Vellinge • Publicerad 9 juli 2018
Låt gräsmattorna bli gula, uppmanar Vellinge kommun.
Låt gräsmattorna bli gula, uppmanar Vellinge kommun.Foto: Tomas Nyberg

Vellinge kommun varnade tidigt i början av juni om att det finns risker för vattenbrist under sommaren. Redan då ombads kommuninvånare att tänka sparsamt gällande sin vattenanvändning.

På söndagen gick kommunen ut med en ny uppmaning. Under den gångna helgen var vattenförbrukningen hög, och vattnet började ta slut i vattenreservoarerna.

Annons

Invånarna uppmanas att inte vattna eller fylla pooler och vara allmänt sparsamma med sin vattenförbrukning. Under helgen har också trycket varit lågt i vattensystemet på grund av bristen. På söndagen öppnades en brandpost mittemot kommunhuset där folk kunde hämta vatten vid behov.

Under måndagen utfärdade Vellinge kommun bevattningsförbud, som trädde i kraft klockan 14. Förbudet är en följd av den mycket höga dricksvattenförbrukningen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”Om vi hjälps åt att spara på vattnet så räcker det till alla. Det är också viktigt att det finns vatten i ledningsnätet med tillräckligt högt tryck om till exempel räddningstjänsten behöver ta vatten i samband med en brand,” skriver kommunen i pressmeddelandet.

Vellinge kommun påpekar också att även om Falsterbo Horse Show och alla turister är en del av anledningen till vattenbristen så tar hästarrangemanget främst sitt vatten från egna brunnar.

”Det är viktigt att påpeka att Falsterbo Horse Show är långt ifrån den enda anledningen till problemen. Den höga vattenförbrukningen har pågått hela försommaren,” skriver Vellinge kommun i pressmeddelandet.

Om invånare som omfattas av förbudet bryter mot det kan kommunen komma att stänga av deras vatten, med stöd av lagen om allmänna vattentjänster.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons