Annons

Efter bilbränderna i Trelleborg - stjärnadvokat fick nära halv miljon

Justitiekanslern, JK, anser att advokat Thomas Bodström fick för mycket i ersättning efter att ha försvarat en av de två personer som nyligen dömdes för flera bilbränder, bland annat i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2020
Thomas Bodström.
Thomas Bodström.Foto: Christine Olsson/TT

För två veckor sedan kom domen mot den man och den kvinna som stod åtalade för närmare 40 bilbränder runt om i Skåne, bland annat på Klövervallsvägen och Danska vägen i Trelleborg den 25 och 26 juli i fjor.

Mannen dömdes till 4,5 års fängelse av Lunds tingsrätt. Kvinnan till fyra år.

Annons

Kvinnans försvarsadvokat, tidigare justitieministern Thomas Bodström, fick 442 053 kronor i ersättning av staten för uppdraget, rapporterar Sydsvenskan. Den dömde mannens advokat fick 54 000 kronor mindre.

Bland annat ska Thomas Bodström ha fått ersättning för resor från sitt kontor i Stockholm, där han är verksam.

– Vi tycker att detta inte överensstämmer med praxis, säger Britt-Mari Lundberg, byråchef hos JK, till tidningen.

En av JK:s uppgifter är att se till att statens kostnader inte rusar iväg vid rättegångar. I det här fallet anser JK det och har därför överklagat Thomas Bodströms omkostnader.

Enligt Sydsvenskan krävs det särskilda skäl för att en försvarare ska få reseersättning för längre resor. Men några särskilda skäl anser inte JK att det finns i aktuellt ärende.

– Det finns rättsfall som visar att man har rätt till samma ersättning som en lokal försvarare. För resor innebär detta motsvarande tio mil från Lund, säger Britt-Mari Lundberg till tidningen.

Thomas Bodström kommenterar JK:s överklagan:

– Ingen har ifrågasatt min kostnadsräkning. Däremot anser JK att min klient ska betala mer av den. Det ansåg inte tingsrätten. Och det hoppas jag inte heller att hovrätten gör. Om man är åtalad för ett allvarligt brott, anser jag att man ska få den advokat man vill ha, säger han.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons