Annons

Efter anmälningarna mot Mr Cool – ingen åtgärd från JK

Komikern och musikern Anton Magnusson från Trelleborg, känd som ”Mr Cool”, var anmäld för bland annat hets mot folkgrupp. Men Justitiekanslern (JK) vidtar ingen åtgärd.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2018
Streamingtjänsten Spotify saknar utgivarbevis, och musik som spelats där kan därför inte prövas av Justitiekanslern.
Streamingtjänsten Spotify saknar utgivarbevis, och musik som spelats där kan därför inte prövas av Justitiekanslern.Foto: Christine Olsson/TT

TA har tidigare skrivit om den skarpa kritiken mot Anton Magnusson. Kontroversen gäller främst den tre år gamla låten ”Knulla barn” som Magnusson skrivit tillsammans med Simon Gärdefors.

En person reagerade så starkt på låtarna från Mr Cool på Spotify, Apples iTunes och Youtube att en anmälan gjordes till Justitiekanslern (JK) gällande hets mot folkgrupp, olaga våldsskildring och olaga hot.

Annons

Men JK vidtar inte någon åtgärd med anledning av anmälan. JK är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott. För att JK ska kunna gripa in måste dock yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) vara tillämplig, annars ska polis och allmän åklagare pröva brottet.

Ofta faller material på internet utanför YGL. Det krävs ett bland annat ett utgivarbevis för en webbplats, eller att webbplatsen tillhör ett medieföretag eller liknande för att YGL ska gälla.

JK har dock kommit fram till att det inte finns något utgivarbevis för varken Spotify, Apples iTunes eller Youtube.

I början av juli inledde polisen en förundersökning mot Anton Magnusson. Den gäller en intervju som han gjort.

LÄS MER:

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons