Annons

E6:an i transportförslag

E6:an mellan Trelleborg och Vellinge bör byggas ut så snabbt som möjligt. Det är ett av kraven när region Skånes utvecklingsberedning yttrar sig över betänkandet för tillväxt från Näringsdepartementet.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

Godstransporter ska ske snabbt, säkert och effektivt. Därför tillsatte regeringen 1998 en godstransportdelegation för att få fram en övergripande syn på transporterna och öka samarbetet mellan aktörerna och staten. I delegationens slutbetänkande finns ett antal förslag till åtgärder. Åtgärderna baseras på en samlad strategi för godstransporterna. Region Skåne har fått utredningen för yttrande och det hamnar då på utvecklingsberedningens bord. I sitt svar föreslår utvecklingsberedningen att vägnätet och och transportmiljön utvecklas för att ta hand om den växande mängden lastbilstransporter. Men man vill också ha fram konkurrenskraftiga alternativ. Transportströmmarna i Sverige följer till sin huvuddel ett fåtal stråk genom Sverige, ett av de viktigaste går via Trelleborg ut på kontinenten. Utvecklingsberedningen vill prioritera kapacitet och kvalitet i de viktigaste stråken. För Skånes del skulle det innebära satsningar på E&:an mellan Trelleborg och Vellinge, E4:an i norra Skåne, södra stambanan mellan Malmö och Eslöv samt det som är kvar av västkustbanan. I sitt svar påpekar delegationen att det som är bra för godstrafiken i de här förslagen också förbättrar villkoren för persontrafiken. Däremot vill inte beredningen ha en satsning på förbindelserna med Östeuropa än eftersom trafiken fortfarande har så liten volym. Hamnarna fungerar som nav i transporterna och i sitt svar påpekar utvecklingsberedningen att flera av de skånska hamnarna behöver bättre landförbindelser. I Utredningen anser sig beredningen sakna distributionstrafiken inom regionen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons