Annons

E 6 och ringled banar väg för Trelleborgs framtid

Efter kritiska synpunkter placeras ringvägen kring Trelleborg innanför järnvägen, utom vid Fagerängen. Förslaget till ny översiktsplanen som ställs ut på näringslivskontoret på Östra Vallgatan innehåller en del nyheter jämfört med vad som kommit fram i de fördjupade översiktsplanerna för Trelleborg Väst, Trelleborg stad och Sydkusten.
Trelleborg • Publicerad 17 juli 2006
Kommunalråden Egil Ahl (s) och Lars Christensson (m) är ense om förslaget till ny översiktsplan för Trelleborgs kommun. Bild: CLAES NYBERG
Kommunalråden Egil Ahl (s) och Lars Christensson (m) är ense om förslaget till ny översiktsplan för Trelleborgs kommun. Bild: CLAES NYBERGFoto: 

Dessutom innehåller förslaget ställningstagande även när det gäller en del andra orter inom Trelleborgs kommun samt en ny prognos över befolkningstillväxten i kommunen fram till 2015.

– Om vi inte får den nya dragningen av E 6 och början av ringvägen nu så blir det aldrig någon ringväg kring Trelleborg, säger Egil Ahl (s), kommunalråd i Trelleborg när förslaget till ny översiktsplan presenteras på måndagen.

Annons

I förslaget till översiktsplan står det att en utbyggnad av E 6 längs nuvarande sträckning innebär att man bygger fast sig för ytterligare 50 år.

När det gäller pågatågstrafiken så förordas en station vid centralstationen av kommunstyrelsen i det nuvarande förslaget. Att lägga en pågatågsstation där kostar dock betydligt mer än att lägga en station vid Sandmöllan som också finns med som alternativ.

– Det bästa är om stationen ligger vid hamnen, men det förutsätter dubbelspår. Kostnaden blir betydligt högre, säger Egil Ahl.

Lars Christensson (m), kommunalråd i Trelleborg, är ense med Egil Ahl om översiktsplanen.

– Vi inom moderaterna är eniga om att gå vidare med det här förslaget, säger han. I huvudsak bygger den nya översiktsplanen på de tankar som redan offentliggjorts, med E 6 som förs in till Trelleborg via en ny väg norr om Maglarp och en ringväg som byggs kring Trelleborg för att föra in en del av trafiken till hamnen från öster. I förlängningen kan troligen det mesta – eller all tung trafik till hamnen föras in österifrån. I det nya förslaget läggs det mesta av ringvägen innanför järnvägsspåren i öster, utom vid Fagerängen.

En annan viktig del är det nya truckcentrum som planeras vid infarten norr om Hedvägens förlängning.

– Där skulle man kunna klara av all pappersexercis för lastbilarna, så att det inte blir så mycket tomgångskörning i hamnen, säger Egil Ahl. Framtida satsningar på en ny badstrand med kallbadhus nedanför nuvarande infarten på väster finns kvar, liksom satsningen på Stavstensudde samt de stora förändringarna vid Fagerängen och omkringliggande kvarter.

Nytt är befolkningsprognosen fram till 2015. I den förutspås att Trelleborgs kommun kommer att ha nästan 45 000 invånare 2015.

Skegrie och Tommarp förutsätts också växa. Även Maglarp kan komma i fråga för utbyggnad med 10 till 20 nya hus, enligt förslaget liksom Alstad där det kan finnas utrymme för viss utbyggnad söder om väg 101 intill skolan.

Också i Klagstorp finns det utrymme för nya villor – om det finns intresse för att flytta dit.

Annons

I Anderslöv föreslås nya utbyggnader intill skolan samt i de norra delarna. Däremot har kommunstyrelsen tagit tillbaka planerna på nya bostäder invid golfbanan i Beddingestrand.

– Den förändringen har gjorts efter kritik från markägarna, säger Egil Ahl.

Närmast efter utställningen av förslaget ska det göras miljökonsekvensbeskrivningar och ett formellt samråd i oktober. Efter det ställs det slutliga förslaget ut igen och den nya översiktsplanen kan komma upp till beslut i kommunfullmäktige under våren 2007, troligen i mars.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons