Annons

E 6 inte klar på långa vägar

Ännu en gång har Region Skånes beslut att vara med och förskottera utbyggnaden av E 6 mellan Trelleborg och Vellinge överklagats. Det är samme Åstorpsbo som tidigare som nu driver ärendet vidare till kammarrätten i Göteborg.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2008
Åstorpsbon som motsätter sig att Region Skåne deltar i förskotteringen av utbyggnaden av E 6 fortsätter sin kamp och överklagar vidare till kammarrätten. Arkivbild: Claes Nyberg
Åstorpsbon som motsätter sig att Region Skåne deltar i förskotteringen av utbyggnaden av E 6 fortsätter sin kamp och överklagar vidare till kammarrätten. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

- Det är inte roligt, säger Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg.

Ulf Bingsgård säger att kommunledningen i Trelleborg nu får sätta sig ned och diskutera med båda Vägverket och Region Skåne hur man ska gå vidare, för att inte fördröja utbyggnaden ytterligare.

Annons

- Man kan kanske tänka sig att Vägverket inte behöver alla pengar omedelbart och att Region Skånes del kan vänta tills ärendet är avgjort i kammarrätten, säger Ulf Bingsgård. En annan möjlighet som diskuterats har varit att Region Skåne väljer att skriva på avtalet med Vägverket om förskottering tillsammans med Vellinge och Trelleborgs kommuner även om ärendet inte avgjorts i kammarrätten.

Tidigare har Region Skåne diskuterat att eventuellt gå vidare på det sättet, men något beslut har ännu inte fattats.

- Vi har inte tagit upp den diskussionen i det här skedet ännu, säger Mats Petersson, ansvarig för infrastrukturfrågor på Region Skåne. I den preliminära överenskommelsen mellan Region Skåne, Trelleborg och Vellinge skulle Trelleborg stå för 285 miljoner kronor, Vellinge för 50 miljoner kronor och Region Skåne för 25 miljoner kronor. Kostnaden beräknas till 360 miljoner kronor.

En annan möjlighet att se till att bygget inte försenas är att Trelleborgs kommun går in och garanterar Region Skånes del tills kammarrättens avgörande kommer.

Ett avgörande i kammarrätten kan nämligen dröja. Mediantiden för ett ärende att avgöras i kammarrätten i Göteborg är sju månader.

Efter det ska även avtalet mellan parterna sys ihop och Vägverket centralt och regeringen ska godkänna förskotteringen av vägbygget.

Vägverket räknar med att om allt hinner avgöras på ett positivt sätt under detta år så kan själva bygget starta vid årsskiftet 2008/2009.

Arbetsplanen för sträckan Vellinge-Maglarp som Vägverket antog för en tid sedan har ännu inte överklagats. Men det kan ännu ske eftersom tiden för ett överklagande inte går ut förrän 14 mars.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons