Annons

Dystra tider för kulturen nästa år

Indragna projektbidrag till kulturföreningarna, färre nya böcker på biblioteket, sämre utbud på Kulturskolan och färre utställningar på museet. Det kan bli resultatet om den föreslagna budgeten för kulturnämnden 2011 inte höjs.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2010
Rolf Persson
Rolf PerssonFoto: 
Jörgen Flink
Jörgen FlinkFoto: 
Foto: colourbox.com

TRELLEBORG. På fredag kommer kulturnämnden hålla så kallad budgetdialog med kommunstyrelsen. Den föreslagna budgeten för 2011 är något högre än för 2010.

– Men efter lönerevisioner kommer nämnden att ha ungefär samma budget 2011 som för året innan, det vill säga drygt 33 miljoner kronor, säger Rolf Persson (SPI) kulturnämndens ordförande.

Annons

I en konsekvensanalys målar kulturnämnden upp en dyster bild av kulturåret 2011.

En stram budget påverkar inte minst föreningslivet, menar kulturnämnden. Under 2010 lyckades man i princip behålla samma verksamhetsbidrag som året innan. Men projektbidragen tvingades nämnden minska kraftigt.

Kan samma sak hända 2011?

– Ja, det är tänkbart att projektbidragen inte kan ökas. Detta påverkar väldigt många trelleborgare, säger Jörgen Flink, kulturchef.

Biblioteket flaggar för att det kommer bli fortsatt svårt att köpa in böcker om inte budgeten ökar. Kulturchef Jörgen Flink håller med om att det behövs mer pengar till medieinköp men vill ändå förtydliga att pengar ändå finns idag.

– Enligt deras budget för 2010 finns det mellan 500 000 och 600 000 kronor till medieinköp. Jag skulle kunna köpa många böcker för det, säger han.

Kulturskolan ligger också illa till om samma budget för 2010 ska gälla även för 2011. Enligt konsekvensanalysen har man inte längre möjlighet att upprätthålla nuvarande utbud och tillgänglighet.

Även på Trelleborgs museum är behovet stort av att få mer pengar. Annars kanske utställningarna kommer att bli färre.

– Hyran har totalt blivit dyrare efter flytten eftersom det nya magasinet har en hög hyra, säger Jörgen Flink.

Till sist anser kulturnämnden att Trelleborgen skulle vinna mycket på att ha fyra säsongsanställda, vilket man inte har råd med idag.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons