Annons

Dyslektisk författare drog lögner

Kanske var det lite oväntat att Michael Segerström, onsdagskvällens gäst på biblioteket, skulle bli författare och dramatiker. Han är ju trots allt dyslektiker.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2013
Michael Segerström berättade historier från sin barndoms trakter, och lovade att 85 procent var "ren jävla lögn".
Michael Segerström berättade historier från sin barndoms trakter, och lovade att 85 procent var "ren jävla lögn".Foto: Foto: Tomas Nyberg

Dem mångsidige skådespelaren och författaren Michael Segerström har skrivit mycket dramatik, sketcher och tv-serier i sin dag, men nyutkomna novellsamlingen "Berättelser från Köpingen" är faktiskt hans första försök i prosagenren.

Boken, som han skrivit enbart för att roa, baserar sig på historier från Michaels uppväxt i Skurup.

Annons

- Det handlar om ett samhälle som är likt Skurup, men 85 procent är ren jävla lögn, försäkrade skådespelaren den mer än hundrahövdade publik som kommit till biblioteket.

- Man tar en fjäder, och av den bygger man en höna, fortsatte han. Eller varför inte en hel jävla gås!

Vurmen för att berätta har han haft ända sedan han var liten påg. När lekkompisarna tröttnat på "gömme" och andra lekar brukade de sätta sig och dra historier om Bellman eller annat. Somliga av dem funkar än i dag, visade det sig på Trelleborgs bibliotek.

- Kanske drömde jag om att bli författare, men det fanns ett stort hinder; jag var ju dyslexisk, berättade Segerström.

- "Mor ror" kunde jag skriva, och även "far är rar" gick bra. Men när det kom till morfar och mormor började bokstäverna hoppa som galna flugor på papperet.

Numera skriver Michael Segerström nästan hela tiden, och har jättekul.

- Jag blir orolig när jag inte skriver. Skriver man inte tänker man på döden, sammanfattar han.

Det är mycket möjligt att det blir fler skönlitterära böcker också.

- Jag skriver på ett slags "anti-deckare" just nu, berättar Michael Segerström. Den utspelar sig... ja, på min egen tomt i Beddinge, faktiskt. Där känner jag varje del. Och då behöver jag ju inte göra så mycket research!

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons