Dyslektiker riskerar få fel stöd

Skolan har inte kunskap om orsakerna till läs- och skrivsvårigheter och därmed riskerar de åtgärder som sätts in att blir verkningslösa. Det anser logopeden Helén Sämfors.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2007
Helén Sämfors tycker att skolan borde göra mer. ARKIVBILD: CLAES NYBERG
Helén Sämfors tycker att skolan borde göra mer. ARKIVBILD: CLAES NYBERGFoto: 

TA rapporterade i måndags om de långa väntetiderna för dyslexiutredningar på lasarettets logopedmottagning. En stor del av kön består av barn och ungdomar.

På olika håll i Skåne har kommunerna anställt egna logopeder som utreder och hjälper till att hitta rätt åtgärder. Bland kommunerna som har anställda logopeder finns till exempel. Simrishamn, Eslöv, Hässleholm, Landskrona, Malmö, Klippan och Svalöv.

Men i Trelleborg har varken tjänstemän på skolförvaltningen eller politiker i skolnämnden några planer på att anställa någon logoped.

– Det är sjukvården som ska stå för de resurserna. Logopeder tillhör sjukvården och talpedagoger skolan, säger Barbro Melander.

Hon menar att skolan ska se till att ge det stöd och den hjälp som behövs oavsett om det finns en diagnos eller inte. Barbro Melander säger sig ha förståelse för dem som får vänta länge på utredning.

– Det är ett bekymmer utifrån den enskilde att behöva vänta så länge. Jag förstår frustrationen, säger Barbro Melander. Barbro Melander får när det gäller ansvarsfrågan, medhåll av skolnämndens ordförande Bengt Gunnarsson (m).

– Detta är en ekonomisk fråga. Vi anser att det är en fråga för regionen, säger han.

Helén Sämfors, logoped med egen verksamhet i Trelleborg, är däremot inte överens med skolans företrädare.

– Det är skolans uppdrag att se till att ha bra utredningar. Det sägs ingenstans att detta är en fråga för regionen, menar Helén Sämfors.

Hon anser att eleverna riskerar att få sämre stöd när skolan sätter in insatser utan att logopeder deltagit i arbetet.

– Skolan har inte kunskaperna att utreda orsakerna bakom och då är det inte säkert att åtgärderna blir de rätta, säger Helén Sämfors. Helén Sämfors har just varit i Stockholm och träffat politiskt sakkunniga på utbildningsdepartementet för att diskutera behovet av kommunanställda logopeder. Hon hoppas att styrdokumenten för skolan som nu ses över, ska innehålla en skrivning om att skolan ska han en logoped precis som man har skyldighet att tillhandahålla skolsköterska, psykolog och kurator.

Helén Sämfors menar att kommunerna med en satsning på rätt åtgärder i skolan i slutändan kan spara pengar.

– Det är i skolan vi har möjlighet att göra något bra. Det är där vi ska satsa, sedan är det för sent, säger hon.

Skulle kommunerna i framtiden vara skyldiga att hålla sig med egna logopeder anser Bengt Gunnarsson att det måste tillföras resurser.

– Vill man pådyvla kommunerna större åtaganden får kommunerna förutsätta att man får större statsbidrag, säger han.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.