Annons

Dyrt att sluta använda kemisk bekämpning

Ingen kemi mer för att stoppa ogräset på kommunens mark. Från 2015 ska andra metoder användas. Men det blir många gånger dyrare.
Trelleborg • Publicerad 26 januari 2012

– Det kan bli mellan fem och tio gånger så dyrt, beroende på vilken metod man använder istället för kemiska bekämpningsmedel, säger Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborg.

Bakgrunden till att tekniska nämnden diskuterade frågan på sitt sammanträde i onsdags var att samhällsbyggnadsnämnden tagit fram ett förslag till riktlinjer när det gäller användandet av kemiska bekämpningsmedel i kommunen. I sitt förslag menar samhällsbyggnadsnämnden att kommunen ska sluta använda bekämpningsmedel senast 2015 på sin egen mark.

Annons

– Det kan vi acceptera, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden. Men det förutsätter att vi får kompensation för de ökade kostnaderna.

Under 2011 har kommunen använt Round Up för bekämpning av ogräs. Spridningen har gjorts vid bara ett tillfälle, för att se om det blev någon skillnad jämfört med tidigare då man spritt ut bekämpningsmedlet vid två tillfällen. Resultatet blev, enligt gatuavdelningen, att ogräset spred sig mycket mer och att betydligt fler missnöjda invånare hörde av sig och klagade på dålig skötsel.

Kostnaden för bekämpningen 2011 blev 130 000 kronor. Om gatuavdelningen ska sköta ogräsbekämpningen utan kemiska medel innebär det att kostnaden ökar. Den kan då hamna från 650 000 kronor upp till 1,3 miljoner kronor årligen.

Bland de metoder som kan användas istället för bekämpningsmedel finns bland annat handrensning med skyffeljärn, borttagning med grästrimmer eller bränning av ogräset.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons