Annons

Dyrt att bärga Albakor

Det ryska fartyget Albakor som gick på grund utanför Trelleborg den 11 februari står kvar cirka tre kilometer utanför sydkusten. Fartyget tog in vatten efter grundstötningen, och har sedan dess varit vattenfylld.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2002
ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

- Det är delvis på grund av att det är vattenfyllt som fartyget står så stabilt som det gör. Hon är perforerad i botten så hon står verkligen väl förankrad, säger Lars Sjöholm, vakthavande befäl på Kustbevakningen i Karlskrona. Fartyget innehöll ursprungligen cirka 290 ton olja. En del läckte ut i havet, men Kustbevakningen läktrade fartyget så fort vädret tillät och efter några dagar var all olja upptagen. Nu väntar Albakor på att bärgas, ett arbete som tycks dra ut på tiden. I fredags var sista dagen för bärgningsföretag att lämna anbud till fartygets ryska ägare. I nästa vecka ska en bärgningsplan presenteras av ägarna. - Det kommer att bli dyrt. Cirka sju miljoner skulle jag tro att det kommer att kosta att få bort fartyget, säger Lars Sjöholm. I första hand är det fartygets ägare eller försäkringsbolag som betalar notan. - Förhoppningsvis blir det inte de svenska skattebetalarna som får stå för det, säger Lars Sjöholm. Oavsett vem som betalar så kommer fartyget att bärgas. - Hon ska väck, men det kan ta ett tag. Innan sommaren hoppas vi att hon ska vara borta. Men säker kan man aldrig vara, säger Lars Sjöholm. Någon brådska på grund av vädret tror han inte förekommer. - Fartyget står där det står. Stod hon kvar i den storm som var för några dagar sedan så står hon stadigt, säger Lars Sjöholm. Oljan som läckte ut i havet från Albakor var dieselolja och hydralolja, vilka inte tillhör de tjockaste och således farligaste typerna av olja. När dieseloljan kommer ut i vattnet dunstar den på grund av värmen, eller så slås den sönder och splittras upp. Albakors andrestyrman är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt sjöfylleri, sedan ett prov visat att han hade 1,86 promille alkohol i blodet. Åtal ska vara väckt senast den 28 februari.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons