Annons

Dyrare e-lån att vänta för biblioteket

Efterfrågan ska styra priset för lån av e-böcker. Ett nytt ersättningssystem befaras bli dyrare för biblioteken.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2014
ArkivbildFoto: 

I dag kostar det tjugo kronor för biblioteken varje gång en besökare lånar en e-bok. Det är vad företaget som distribuerar böckerna tar betalt. I höst går avtalet med företaget ut och det nya väntas se annorlunda ut. Nu ska priset skilja sig från bok till bok, beroende på hur populär titeln är.

- Gösta Berlings saga kommer nog bli ganska billig medan Fredrik Backmans nya bok kommer att kosta mer, för att ta ett exempel, säger Michael Nordberg, chef över biblioteken i Trelleborg.

Annons

E-lånen har blivit allt mer populära, vilket har ansträngt ekonomin för biblioteken i Trelleborg och i hela landet. För varje år har biblioteken i Trelleborg ökat budgeten för e-lån. I dag ligger den på 20 000 kronor per kvartal. Om trelleborgarna lånar mer än 1 000 e-böcker så blir det stopp. Då får man vänta in nästa kvartal och nya pengar.

- Men det händer sällan. I så fall handlar det bara om några dagar då det inte går att låna e-böcker.

Men i och med det nya avtalet kan ekonomin bli mer ansträngd. En populär bok kan kosta sjuttio kronor. Troligen kommer lånen i framtiden kosta mer pengar för biblioteken.

- Vi hoppas att detta inte ska påverka de som lånar. Men vi vet ännu inte hur det kommer att bli, säger Michael Nordberg.

Leo Pettersson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons