Annons

Dyrare avgifter för elnätet 2004

Nästa år höjs nätavgiften i Trelleborg i två omgångar. Sammanlagt blir höjningen ungefär 425 kronor per år för en villa med eluppvärmning.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2003

Höjningarna beror dels på att Svenska Kraftnät AB höjer sina avgifter, dels på att Kommunal teknik planerar att bygga om och flytta ställverket vid Skyttsgatan till en kostnad av ungefär 35 miljoner kronor. Från 1 januari föreslås en höjning på ett halvt öre per kilowatttimme på grund av att Svenska Kraftnäts kostnader för så kallad förlustel stigit. Det handlar om den el som försvinner i elnätet. Eftersom elen blivit dyrare har också kostnaderna för förlusterna stigit. Den höjningen innebär att elnätsavgiften höjs med ungefär 125 kronor per år för en villa med elvärme. Den andra höjningen är planerad att börja gälla från 1 april och är på ungefär nio procent. Bakgrunden är den stora investeringen i ombyggnad och flytt av ställverket vid den centrala fördelningsstationen vid Skyttsgatan i centrala Trelleborg. Kostnaden beräknas till cirka 35 miljoner kronor. Den höjningen innebär att avgiften för en eluppvärmd villa stiger med drygt 300 kronor per år. För en villa utan elvärme blir den sammanlagda höjningen ungefär 180 kronor per år och för en lägenhet knappt 85 kronor.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons