Annons

Dyrare att ansluta sig för landsbygdsborna

Tekniska nämnden föreslår att avgiften för att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp höjs kraftigt. Och för den som bor på landsbygden blir det ännu dyrare. Syftet är att ge 750 fastigheter på landet möjlighet att ansluta sig till kommunens nät.
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2008
750 fastigheter på landsbygden ska få kommunalt avlopp men får betala högre anslutningsavgift. Arkivbild:Jan-Olle Persson
750 fastigheter på landsbygden ska få kommunalt avlopp men får betala högre anslutningsavgift. Arkivbild:Jan-Olle PerssonFoto: 

I dag ligger avgiften för att ansluta sig till kommunens va-nät på 59 254 kronor exklusive moms.

Tekniska nämnden föreslår en höjning exklusive moms till 78 000 kronor i normalavgift och 95 000 kronor för de fastigheter på landsbygden som tekniska nämnden vill ansluta till det kommunal nätet. - Det handlar om ungefär 750 fastigheter i byar, säger Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborg.

Annons

Tidigare har anslutningar på landsbygden oftast gjort genom så kallat delat ansvar, där fastighetsägarna själva betalat grävningar och rör fram till huset.

- I de här fallen skulle det bli orimligt dyrt för fastighetsägarna, menar Martin Nilsson.

Om alla de 750 fastigheterna ansluts återstår ändå cirka 1 000 fastigheter på landsbygden i Trelleborgs kommun som inte har kommunalt vatten och avlopp.

I Trelleborg har man tidigare haft samma taxa för anslutning oavsett var i kommunen fastigheten legat. Nu vill tekniska nämnden förändra det. I lagen om allmänna vattentjänster står det att de fastigheter som det kostar betydligt mer att ansluta ska betala enligt en särtaxa.

Att tekniska nämnden föreslår en höjning även av normaltaxan hänger dels ihop med att det allmänt blivit dyrare att anlägga, dels att fler ansluta gör att kapaciteten i nätet måste stärkas. Tekniska nämnden föreslår även en höjning av brukningsavgiften exklusive moms på antingen 0.86 kronor på mängdavgiften eller 233 kronor på den fasta avgiften.

- Höjningarna innebär inte att vi hamnar skyhögt över andra kommuner, säger Thomas Risberg, controller på tekniska förvaltningen. Vi har tidigare legat ganska lågt när det gäller anslutningsavgifterna.

Leif Roos (sd) yrkade på återremiss eftersom han ville ha ytterligare utredning om dagvattenhanteringen, men fick inget gehör för det.

Slutligt beslut i frågan fattas av kommunfullmäktige.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons