Annons

Dubbla roller inget bekymmer för Flink

I tisdags delade kulturnämnden ut 176000 kronor i kulturbidrag till föreningarna. 50000 av dem går till att betala kulturchefens arvode i hans andra roll som dirigent.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2006

Jörgen Flink är kulturchef i Trelleborgs kommun sedan 2002. Han är också en flitigt anlitad dirigent, fram till i höstas av två av de föreningar som får verksamhetsbidrag av kulturnämnden.

I sina ansökningar de senaste åren uppger Trelleborgs Musikkår att de pengar de söker från kulturnämnden går till att arvodera dirigenten, som är Jörgen Flink. I år ansökte föreningen om ett bidrag på 72000 kronor. "Bidragen från Trelleborgs kommun på 50500 kronor täcker inte dirigentens arvode" skriver föreningen i sin ansökan.

Annons

Jörgen Flink hade fram till i höstas arvoderade uppdrag som dirigent hos Trelleborgs Symfoniorkester, där han även satt med i programrådet. Kulturnämndens ordföranden Mait Risberg(m) säger att frågan om JörgenFlinks dubbla roller aldrig har kommit upp till diskussion i nämnden. Hon har heller inte diskuterat frågan med Flink i egenskap av hans arbetsgivare.

– Nej, han var ju dirigent i de här föreningarna långt innan han anställdes som kulturchef.

Du ser ingen förtroendekonflikt gentemot övriga kulturlivet i Trelleborg när kulturchefen får lön av två av de föreningar som han också ska ha kontakt med som förvaltningschef?

– Nej, det är ju vi i nämnden som fattar alla beslut om bidrag. Jörgen Flink har ingenting med det att göra.

Förvaltningslagen säger att jäv även handlar om handläggning, och det är väl en av Flinks arbetsuppgifter som kulturchef?

– Jag vet att Jörgen sköter det mycket strikt. Det påverkar inte hans arbete som kulturchef, säger Mait Risberg.

Staffan Wikell, förbundsjurist på Kommunförbundet, tycker annorlunda. Han menar att situationen faller under det som i förvaltningslagen kallas för delikatessjäv.

– I sådana situationer där opartiskheten på något sätt kan ifrågasättas, bör man låta någon annan handlägga ärendena. Jäv handlar inte bara om själva beslutsfattandet, utan även om handläggningen.

Enligt kommunens personalchef Magnus Dahlberg har kommunen ingen egen policy för chefernas sidouppdrag.

– Det finns reglerat i förvaltningslagen och i kollektivavtalet vad som ska gälla. Sedan är det upp till varje arbetsgivare att ställa frågan till sin anställde och göra en bedömning. Jörgen Flink ser inget problem med den rådande ordningen.

Annons

– Jag har ingen beslutanderätt kring något som gäller föreningarnas ekonomi. Jag deltar inte i de besluten, det ligger helt och hållet på nämndens bord, säger han.

I stället menar han att engagemanget utanför arbetet är en tillgång.

– Jag är en tjänsteman som vet vad föreningslivet handlar om och som själv är kulturutövare, säger Jörgen Flink.

Att handläggningen av ansökningarna om verksamhets- och projektbidrag ligger på förvaltningen leder enligt Jörgen Flink, inte till några jävssituationer.

– Jag har full koll på att hålla isär mina roller. Jag har min rygg 100 procentigt fri och kan inte påverka besluten, säger Jörgen Flink.

Louise Voll ErcolinoMagnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons