Annons

Dubbla arbetspass i snöstormen

Personalen på Alstadshemmet och Kullagården fick rycka in och jobba dubbla skift när snöstormen slog till. Förhoppningsvis kommer avlösning under torsdagsmorgonen.
Trelleborg • Publicerad 23 februari 2005
Mys på Alstadshemmet. Anette Jönsson fick tillsammans med sina kolleger jobba dubbla pass när snöstormen svepte in över Söderslätt. BILD: MÅRTEN SVEMARK
Mys på Alstadshemmet. Anette Jönsson fick tillsammans med sina kolleger jobba dubbla pass när snöstormen svepte in över Söderslätt. BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

I Trelleborg såg vädret inte särskilt besvärligt ut men utanför stan var det desto värre. Väg 108 mellan Trelleborg och Alstad var gårdagseftermiddagen svårframkomlig med dålig sikt och snödrev. På sina håll stod lastbilar stilla eftersom de inte fick tillräckligt fäste. Väl ute i Alstad låg drivorna höga.

– Det är bistert här ute. De inne i stan förstår inte alltid hur det är här ute. Det är stor kontrast på bara en mils avstånd, sa Peter Karlsson, vaktmästare på Alstadshemmet.

Annons

Personalen på Alstadshemmet tog vid lunchtid beslutet att stanna över och spendera även natten på jobbet.. Det stod då klart att personalen som jobbade under dagen skulle få det svårt att ta sig hem och de som jobbade natt skulle få det svårt att ta sig till jobbet. Västra Alstads förskola, som ligger i samma byggnad som Alstadshemmet, hade då redan skickat hem alla barn för att vara säkra på att alla föräldrar kunde komma och hämta och att alla kunde ta sig hem.

Men på Alstadshemmet rådde full aktivitet.

– Vi är nio här plus vaktmästaren som kommer att stanna, sa Kirsten Silow Örnberg, föreståndare på Alstadshemmet. Kirsten Silow Örnberg är även ansvarig för Kullagården i Klörup som under en period under onsdagen var helt insnöat.

– Jag fick skicka dit vår sjuksköterska med snöplogen, berättade Kirsten Silow Örnberg.

På Kullagården fick tre anställda stanna kvar på jobbet även över natten.

Under onsdagsförmiddagen körde kommunal teknik ut ett reservaggregat till Alstadshemmet som en ren säkerhetsåtgärd. Aggregatet kan förse hela byggnaden med nödvändig elektricitet om det skulle bli strömavbrott. Under onsdagen kom dock inga rapporter om att några hushåll skulle vara utan el i Trelleborgs kommun. Även under snöovädret gäller det att infarterna till Alstadshemmet är framkomliga för ambulanstransporter. Vägen in till Alstadshemmet plogas därför regelbundet dygnet runt.

– Vi har en som svänger förbi och plogar, sa vaktmästaren Peter Karlsson som själv fick ta hand om byggnadens entréer.

Personalen började sina arbetspass vid sjutiden på morgonen och att stanna över natten kom naturligtvis som en överraskning.

– Två får vara vakna och resten får sova. Sedan får vi turas om. Vi tror att det blir rätt mysigt, sa Kirsten Silow Örnberg.

Några av kollegerna trotsade snöstormen och tog sig till lanthandeln för att köpa tandborstar till de övernattande. Samtidigt passade man på att köpa med sig godis till kvällen.

Annons

– Vi stannar och har det mysigt och hjälper våra äldre så att de har det bra. Sedan ska vi faktiskt äta varma mackor som vi beställt, sa Kirsten Silow Örnberg.

Kokerskan på Alstadshemmet stannade också över natten för att se till att det fanns mat på borden under torsdagen.

– Så det går ingen nöd på oss precis, sa Hjördis Månsson som jobbar på Alstadshemmet.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons