Annons

Dubbelt så mycket tång spräckte budgeten igen

1 430 ton tång samlades upp på kommunens stränder i somras. Det är nästan dubbelt så mycket som 2013. Det gjorde också att kommunens budget för strandskötseln sprack igen.
Trelleborg • Publicerad 23 oktober 2014
Foto: 
Sommaren var ovanligt tångrik. Dubbelt så mycket tång samlades upp från kommunens stränder jämfört med 2013.
Sommaren var ovanligt tångrik. Dubbelt så mycket tång samlades upp från kommunens stränder jämfört med 2013.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Tekniska förvaltningen tog över skötseln av stränderna från fritidsförvaltningen för fyra år sedan. I samband med övertagandet följde en pengapåse med 500 000 kronor med, men den verkliga kostnaden blev mer än dubbelt så hög, över en miljon kronor.

– Det har aldrig gått ihop. Vi får ta en halv miljon kronor från annan verksamhet för att kunna finansiera det, säger Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborgs kommun.

Annons

Den fina sommaren gjorde att fler än vanligt ville uppsöka kommunens stränder. Då blev det också mer klagomål på den tång som spolades upp på stränderna. Klagomålen gjorde att kommunen ökade sin insats och samlade upp 1 430 ton tång vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2013. Detta kostade förstås pengar, och den sammanlagda kostnaden för strandskötseln blev alltså över en miljon kronor.

– Vi har valt att hålla ambitionsnivån högre än budget eftersom det ligger i kommunens intresse att utveckla stränderna. Det är högprioriterat med tanke på turismen och varumärket, och därför måste vi omprioritera, säger Martin Nilsson.

Även om mängden uppsamlad tång var ovanligt stor så var överskridandet av budgeten ingen engångsföreteelse. Det har hänt varje år sedan tekniska förvaltningen tog över ansvaret. Nu ropar förvaltningen åter på mer pengar och egentligen vill man ha mer än den dryga miljon som det kostar. Enligt Martin Nilsson är det en miniminivå.

– Det är vad det kostar bara för att upprätthålla en viss nivå. Men om vi ska göra mer och utveckla stränderna med till exempel toaletter, parkeringsmöjligheter och bryggor så måste det till ännu mer pengar, säger Martin Nilsson.

Kanske blir det verklighet redan nästa år. Socialdemokraterna, som kommer att ta över styret efter nyår tillsammans med Söderslättspartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, ville i sin skuggbudget inför 2015 satsa ytterligare två miljoner kronor som skulle delas mellan småbåtshamnar och strandrensning. Söderslättspartiet lovade i sin skuggbudget tre miljoner kronor extra enbart till strandrensning.

Centern och Miljöpartiet ingick då i femklövern, vars budgetförslag inte innehöll några extra anslag till strandrensningen. Den slutliga budgeten för 2015 klubbas på fullmäktiges novembersammanträde.

I torsdagens pappers- och e-tidning finns ytterligare en artikel som handlar om upphandlingen av strandskötseln.

E-tidningen hittar du här:

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons