Dubbelt så många aspiranter i vår

Av de 99 nyutexaminerade poliser som ska göra sin aspirantutbildning i Skåne kommer tolv att jobba på Söderslätt eller Österlen.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2014
Foto: 

– Vi känner oss nöjda, det blir en rejäl påfyllnad med nya poliser, säger närpolischef Sven-Inge Nilsson.

De senaste åren har polisområde södra Skåne (Poss) fått tilldelat sig hälften så många aspiranter. Poliserna ska fördelas utifrån brottsbelastningen i respektive polisområde men sparkrav har gjort att antalet hållits nere på Söderslätt och Österlen.

– Det har varit snedfördelat ett tag, men nu börjar det att justeras, säger Sven-Inge Nilsson som redan fått information om att han kan räkna med ytterligare nio aspiranter i slutet av vårterminen.

Efter en termins aspirantutbildning kommer de nyutbildade poliserna att få söka placering var de vill i landet. Sven-Inge Nilsson menar att det är positivt om så många som möjligt av aspiranterna väljer att stanna.

– Det viktigaste för oss nu är få dem att känna sig välkomna. Väljer de att stanna kvar här känner de ju redan till stan och området.

Enligt närpolischefen är södra Skåne ett populärt område bland aspiranterna. Han tror att det beror på att de får prova på fler olika arbetsuppgifter än om de är stationerade i en större stad.

– Här man får man göra allt. Vi har inte de spektakulära ärendena som finns i storstan, men man blir bredare som polis och lär sig mer.

Maria Sällberg
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.