Annons

Dubbel kostnad för praktikanter

Trelleborgs kommun har fått betala två gånger för praktikanter i Lagomtjänst. Dels har kommunen stått för praktikanternas försörjningsstöd, dels har Lagomtjänst debiterat kommunen för praktikanternas arbete.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2010

TRELLEBORG. Lagomtjänst är ett socialt företag, som i huvudsak anställer personer som står långt från arbetsmarknaden. När de kommer till Lagomtjänst är de inskrivna vid Arbete och Försörjning i Trelleborg. För närvarande sysselsätter Lagomtjänst cirka 30 personer.

"Trelleborgs kommun bedömer det här agerandet som oetiskt" skriver Cecilia Lejon, verksamhetschef på Arbete- och försörjningsavdelningen i Trelleborgs kommun, i ett brev till Lagomtjänst.

Annons

Cecilia Lejon berättar att hon diskuterat formuleringen med kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), kommundirektören Christer Fredriksson samt ekonomichefen Agneta Sjölund, som även är ordförande i styrelsen för Lagomtjänst.

– Vi är överens om att beskriva det hela som oetiskt, säger Cecilia Lejon.

I brevet till Lagomtjänst frågar Cecilia Lejon också om hur policyn för hanteringen av praktikanter ser ut och hur kommunen ska kunna känna sig säker på att i fortsättningen inte behöva betala för praktikanter som har försörjningsstöd från kommunen eller statlig ersättning som till exempel aktivitetsstöd.

I dagarna har Cecilia Lejon också begärt att få avgå från sin post i Lagomtjänsts styrelse.

– Det är på grund av att jag inte kan stå bakom hur man hanterat praktikanterna, säger hon.

Börje Zinn är företagsledare på Lagomtjänst.

– Jag menar att det finns en del konsekvenser om man inte tar betalt för praktikanternas arbete, men självfallet rättar vi oss efter de direktiv som vi får från kommunen, säger han.

I sitt svar menar Börje Zinn bland annat att om praktikanterna utför gratis arbete kan det medföra lägre kostnad för kunden. Det skulle kunna vara otillbörlig konkurrens mot andra företag.

Börje Zinn anser också att praktikanternas egenvärde kan rubbas om deras insats inte räknas och Lagomtjänst kommer inte heller att kunna ta emot lika många praktikanter. En konsekvens kan också bli att man inte kan ha lika många anställda och man mister chansen att pröva dem som anställs, vilket ökar risken för felanställningar.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons