Annons

Drönarfoto riskerar att bryta mot lagen

Många skaffar drönare, fotograferar entusiastiskt och lägger ut bilder på sociala medier. Men inte alla känner till att man kan begå ett lagbrott om man råkar fota ett skyddsobjekt – eller människor som inte vill bli fotograferade.
Trelleborg • Publicerad 29 augusti 2019
Att flyga drönare innebär att man ger sig in i en snårskog av regler, som alla nog inte är medvetna om.
Att flyga drönare innebär att man ger sig in i en snårskog av regler, som alla nog inte är medvetna om.Foto: Ann-Heléne Thörning

På Lantmäteriet granskar man mängder av bilder som tagits från hög höjd. Man är nämligen skyldig att skicka in sina bilder för granskning, om man tänkt sprida dem utanför sin närmaste krets.

– Att det finns mycket regler kring detta tror jag att många vet. Och att det finns zoner man inte får flyga i, som flygplatser exempelvis, säger man på Lantmäteriet.

Annons

– Däremot tror jag inte att gemene drönarägare har koll på alla skyddsvärda objekt som inte får slinka med på bild, och där är det vårt uppdrag att hjälpa till. Det kan ju handla om både militära och civila objekt, som kärnkraftverk till exempel.

Ett skyddsobjekt kan också vara statsministerns bostad, riksdags- eller regeringsbyggnader eller andra fastigheter, anläggningar och områden som kan tänkas bli mål för spioneri, terrorbrott, rån eller sabotage. Militära områden har alltid en skylt som varnar för beträdelse och avbildning, men så är det inte för alla skyddsobjekt.

För att förenkla granskning har Lantmäteriet anvisningar och länkar för inskickning av bilder på sin sajt lantmateriet.se.

– Mörkertalet är nog stort, man känner helt enkelt inte till att man måste söka spridningstillstånd för bilder, säger man på Lantmäteriet.

– Vi jobbar för att göra alla som tar bilder med drönare medvetna om det här. Många kanske tycker att det är myndighetskrångel, men vi ser det som en service till medborgarna. Filmar du med drönare och sprider filmen kan du hamna i trubbel. Skickar du det till oss för granskning kan du undvika det. Och om man medger retuschering av stillbilder så gör vi det.

Retuscherar ni bilderna på Google Earth också?

– Nej. Är bilderna tagna med satellit så ligger det utanför vår tillståndsgivning.

Vad är då poängen med att hålla saker hemliga inom landet?

– Satellitbilder har inte samma upplösning som en drönarkamera. Satelliter svävar så högt upp, det blir alltid dis i vägen och lite diffust.

Om man är besvärad av att folk tar drönarbilder på och kring ens egendom, vad kan man då göra?

Annons

– Enklast är väl att helt enkelt prata med den som har drönaren. Men tycker man att det har gjorts olämplig fotografering som är kränkande så får man polisanmäla. Sedan är ju frågan vad som ska betraktas som kränkande.

Fakta

Drönarfoto - frågor och svar

Var får man flyga med drönare?

Drönarflygare är skyldiga att informera sig om området där man vill flyga. Vissa områden har restriktioner. Luftfartsverkets karta kan hittas på nätet via sökorden ”LFV drönarkartan”, och Naturvårdsverkets via ”Naturvårdsverket skyddad natur”.

Tillstånd från Luftfartsverket krävs för flygningar över 120 meters höjd, eller när drönaren är utom synhåll för piloten, eller flyger över människor som inte gett sitt medgivande, deras djur eller egendomar. Undantaget är grundlagsskyddade medier.

Var får man inte flyga?

I naturreservat, nationalparker, över fängelser, militärområden och andra skyddade platser. För att flyga i närheten av flygplatser (närmare än fem kilometer från startbanorna) krävs tillstånd från flygtrafikledningen. I regel får man dock flyga med en liten drönare - max sju kilo - på en höjd lägre än 50 meter.

Var får man fotografera och filma med drönare?

Utanför områden med restriktioner får bilder tas om de är avsedda för privat bruk. Ska bilderna spridas via till exempel sociala medier eller visas publikt krävs spridningstillstånd från Lantmäteriet. Lantmäteriet godkänner inte att skyddsobjekt visas, eller att bilder visar horisontlinjer.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons